НОВИНИ


НОВОКАЛЕДОНСКА ВРАНА СЪЗДАВА И ИЗПОЛЗВА СЛОЖНИ ИНСТРУМЕНТИ
28.12.2015


За първи път при естествени условия видеокамери са уловили как враните от Нова Каледония (Южен Тихи океан) си правят инструменти със сложна форма и после изваждат с тях насекомите от пукнатини в кората на дърветата.
 
Статията на биолозите Джолиън Тросцянко (Jolyon Troscianko) от Университета на Ексетър и Кристиан Рутц (Christian Rutz) от Университета на Сейнт Андрюс е публикувана в списанието Biology Letters, съобщава сайтът на университета в Ексетър. Вероятно вече сте виждали как птици от семейство вранови (Corvidae) си правят инструментите в изкуствено създадени от учените ситуации. Но авторите на новото изследване твърдят, че новокаледонските врани (Corvus moneduloides), обитаващи остров Нова Каледония в Тихи океан, никога не са били заснети как правят това в напълно естествена среда.
 

За да заснемат как птиците си добиват храна, Тросцянко и Рутц закрепили към опашните им пера миниатюрни "шпионски " камери.

"Новокаледонските врани са известни с необичайно сложното си поведение с използване на инструменти", пишат авторите на изследването. "Въпреки десетилетията теренна работа, много малко се знае за това как те правят и използват своите инструменти за хранене в дивата природа, което се дължи до голяма степен, че са много плашливи птици."

Събран е видеоматериал с помощта на 19 камери.
 

Инструментите са тези дълги куки, които враните изгризват от клонки с клюна си, правейки два разреза, както е показано на илюстрацията.

Така враните си изработват удобен инструмент, с който могат да изравят храна - ларви на насекоми - от пукнатините на кората.

Как точно го правят може да наблюдавате на видеото. 
източник: offnews.bg

 


 
1125248