НОВИНИ


ЛАЗЕР, РАЗРАБОТЕН ПО БЪЛГАРСКИ ПАТЕНТ, ПОКАЗА ДВИЖЕНИЕТО НА ОТДЕЛНИТЕ ЕЛЕКТРОНИ
01.11.2017

Устройството, способно да произведе най-краткия рентгенов лазерен импулс.
Снимка: ETH Zurich

Учени създадоха рентгенов лазер с най-късия в света импулс с дължина само 43 атосекунди. Този лазерен импулс е най-краткото контролирано събитие, което някога е било създадено от хората.
 

Професор Теньо Попминчев от института JILA към Колорадския университет заяви за НаукаOFFNews, че новият апарат е по негов патент.

Братята Теньо и Димитър Попминчеви откриха нов метод в нелинейната оптика и го реализираха за първи път през 2015 г. рентгенов лазер със свръхкъси импулси. 

С помощта на подобен инструмент учените от ETH Цюрих могат да наблюдават движенията на отделните електрони по време на химични реакции, съобщи сайтът на Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих.

Професорът на ETH Ханс Якоб Вьорнер (Hans Jakob Wörner) и екипът му успяха да генерират най-краткия лазерен импулс в света с продължителност едва 43 атосекунди (10-18 сек.). Това е приблизително 23 квадрилиона (1015) пъти по-кратко от секундата.

Статия, описваща новото устройство, е публикувана в списание Optics Express.

За да се разбере напълно динамиката на една химическа реакция, учените трябва да могат да изследват всички движения на атоми и молекули в тяхния времеви мащаб.

Докато молекулите се въртят около веднъж на пикосекунда (10-12), електронните облаци на атомите вече вибрират с характерно време във фемтосекунди (10-15), а отделните електрони се движат във времевата скала на атосекундите (10-18). Учените разработиха лазер, който може да записва движението дори на отделните електрони.

Томас Гауниц (Thomas Gaumnitz), постдокторант от екипа на професор Ханс Якоб Вьорнер с устройството, което генерира най-кратките лазерни импулси в света. Снимка: ETH Zurich

"Колкото по-бързо става обмена на зарядите, толкова по-ефективно протича реакцията", - обяснява професор Вьорнер. Освен за наблюдение на химичните реакции, новият лазер може да се използва при разработването на по-ефективни соларни клетки, защото сега това ще бъде възможно да се наблюдават всички етапи на преобразуване на фотоните слънчева светлина в електрически сигнал.

С новия инструмент учените ще могат не само да наблюдават, но и да се намесват в протичането на реакцията. Такъв лазерен импулс може да промени процеса така, че да може да спре обмена на заряди в определена част от молекулата, което да доведе до прекъсване на химичната връзка. Преди това бе невъзможно по този начин, точково да се намесват в реакцията.

Екипът започна работа по лазер с още по-кратки импулси и по-широк спектър, който ще позволи да се взаимодейства с по-голямо количество различни атоми.

Очаквайте утре интервю на НаукаOFFNews с професор Теньо Попминчев, човекът, на базата на чиито разработки, статии и патент бе възможно създаването на новия рентгенов лазер на ЕТН Цюрих.

Видео на презентация на д-р Теньо Попминчев за рентгеновия лазер.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1016601