НОВИНИ


КАК ИЗГЛЕЖДА ПОТОКЪТ ЛАВА ОТВЪТРЕ?
11.11.2017


Поредната жертва на хавайски поток от лава изглежда е камера GoPro, чиято ненарушимост често се изтъква от компанията като ключово предимство.
 

Сега, както пише PetaPixel, една такава камера изглежда е устояла на лава с температура 1000° C - подвиг, който малко битова техника би успяла да постигне.

Ерик Щорм (Erik Storm), главен гид на вулканите Килауеа на Хаваите, поставя наскоро една GoPro в малка цепнатина, за да се опита и да заснеме  няколко кадри от настъпващата лава, а след това забравя за нея, разговаряйки с туристи.

Лавата се стича внезапно в пукнатината, горещата маса поглъща GoPro и устройството се възпламенява. Но това, което е изненадващо е, след като лавата се охлажда, се оказва, че камерата все още функционира и снимките на SD картата остават дори след такъв екстремен тест.

Въпреки че камерата очевидно не работи толкова добре, колкото преди, фактът, че не е унищожена напълно е наистина забележителен. Щорм все пак има късмет - "но не ви препоръчваме да повторите начинанието, освен ако нямате доста впечатляващо добра застраховка", заключава Робин Андрюс от IFLScience.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
982242