НОВИНИ


АПОКАЛИПСИС В РАЯ НА МИШКИТЕ
30.12.2015

Джон Калхун в полигона на Вселена 25.
Снимка: Yoichi R Okamoto

През 1968 г. етологът - специалист по поведение на животните - Джон Калхун построява "рай" за мишки - с красиви жилища и неограничена храна. Вкарва популация от осем мишки. Няколко години по-късно, мишките създават свой собствен апокалипсис.
 
В продължение на повече от 20 години американския изследовател Джон Калхун се опитва да разбере как гъстотата на популацията влияе върху поведение на индивидите. За целта той експериментира с плъхове и мишки, като създава специални съоръжения, проектирани да бъдат "рай" за гризачите. От всички тези експерименти най-известен става 25-ят му опит да построи миши рай, наречен "Вселена 25" (Universe 25). Мястото изглеждало страхотно: гигантска кутия разделена на "главен площад", а после - на нива с рампи, които отивали до 256 "апартамента" всеки с капацитет за 15 мишки и винаги заредени с вода и храна. По разчетите на изследователя в този рай безпроблемно биха могли да живеят 3840 мишки, а постоянно подаваната храна би стигнала за 9500. Но на практика, започвайки с 8 мишки, числеността на популацията достигнала максимума от 2200 мишки и след това започнала да намалява. През юни 1972 г., когато Калхун завършил експеримента в "рая" били останали само 122 мишки, като всичките били вече на възраст не позволяваща възпроизводство.
 

Схема на лабораторния експеримент Universe 25.
CROWDING INTO THE BEHAVIORAL SINK/Calhoun, J. B. (1962). Population density and social pathology. Scientific American, 206(3), 139-148.

В периода на многочисленост агресивността на женските мишки във "Вселена 25" се повишила. Именно те, а не мъжките, започнали активно да защитават своите територии. Постепенно майките загубили желание да се грижат за малките си, а също и да се чифтосват с мъжките. Множество млади самци били прогонени на "главния площад" където прекарвали всяка минута от живота си в компанията на стотици други мишки. Скоро сред тях започнали да се проявяват поведенчески отклонения: прекалена пасивност или хипер агресивност и нападение над други мишки, пансексуално и хомосексуално поведение.

В периода на намаляване и разпад на популацията Калхун наблюдавал нарастването на броя на друга група самци, които той нарекъл "красавци". Тези мишки не се биели за женски или за територия, не проявявали активност към чифтосване и само се хранели, спели и чистили козината. Колега на Калхун пренесъл няколко женски и няколко "красавци" на отделно по-спокойно място, но те и там не желаели да се чифтосват.

Въз основа на експеримента Калхун стига до извода, че при достигане на определена гъстота на населението и запълване на всички социални ниши, в популацията възниква растяща прослойка от млади "нехранимайковци". Острата конкуренция между тях и по-старите индивиди води до изчезване на социалните връзки и разпад на обществото като цяло. Появява се "аутистично" поведение, водещо до край на популацията. Използвайки откъс от Откровение на Йоан, Калхун описва разпада на обществото като "смърт на втора степен", при което "първата смърт", смъртта на духа, мишките преживяват още преди да дойде "втората смърт" - на физическото тяло.

Изследователят е смятал, че няма логични причини, социалните ефекти от експеримента Вселена 25, да не са валидни и за човешкото общество. 

Папа Павел VI се среща с Джон Калхун, 1973.
wikipedia.org

Изполвани са материали от wikipedia.org и offnews.bg
 
източник: kolibka.com

 


 
1125175