НОВИНИ


ЛОШИ НОВИНИ: ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ НА МАРС ВСЕ ПАК НЯМА ВОДА
27.11.2017

Този вътрешен склон на марсиански кратер има няколко от сезонни тъмни ивици, наречени "периодични ивици, покриващи склона" или (Recurring Slope Lineae - RSL). Сега статия от ноември 2017 интерпретира тези ивица като гранулирани потоци, а не потъмняват поради течаща вода. Изображението е от камерата HiRISE на Марс Риконисънс Орбитър ( MRO ) на НАСА.

Тъмните ивици на повърхността на Марс, които доскоро бяха считани за доказателства за наличието на подземни води на планетата, получиха ново обяснение
 

Според статията, публикувана в списание Nature Geoscience, това може да бъде резултат от поток от сухи гранулирани частици.

Тези тъмни ивици, според проучването, вероятно са резултат от повтарящи се свлачища от пясък и прах. Учените отбелязват, че такива ивици се появяват само на дюни, чиито склонове са достатъчно стръмни, за да изсушат пясъка. Групата анализира повече от 151 ивици от 10 места на наблюдение (общо такива места са регистрирани около 50), и е установено, че те се появяват само на склонове с ъгъл по-голям от 27 градуса и рязко завършват, когато достигат ъгъл на наклона, където се събира сух пясък и образува тапа. Това се наблюдава при дюните и на Марс, и на Земята.

Все пак има един неясен момент за учените в тази версия. Откъде се взема толкова много нов материал за постоянните свлачища? Учените казват, че имат няколко идеи, но трябва да бъдат обмислени.

Това изображение показва сезонни потоци от тъмни ивици на повърхности, открити в кратера Хоровиц на Марс. NASA/JPL/University of Arizona

Това изследване е голям удар за теорията, че може да има микробиологичен живот на Марс. Но дори и с пясъчната версия остават много въпроси. Защо тези свлачища не се появяват постоянно, а съвпадат с промяната на сезоните? Защо изчезват толкова бързо, ако са просто пясък, а не бързо изсъхваща вода? Защо има следи от хидратни соли на някои места на свлачищата, което предполага наличието на поне малко количество вода?

Има идея, че вода в марсианската почва все пак съществува, но не тече на струи, както предполагаше преди, а съществува в малки количества. Според друга версия влажността е в атмосферата и от там влияе на свлачища. 

Едно е сигурно - въпросът е все още открит и са необходими повече изследвания, подчертава сайтът на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1033845