НОВИНИ


ЗЕМНИТЕ ЧЕРВЕИ СЕ ЧУВСТВАТ ДОБРЕ В МАРСИАНСКА ПОЧВА
30.11.2017

Земните червеи изглежда се чувстват добре в симулирана марсианска почва.
Снимка: Wieger Wamelink

Холандски учен намери два земни червея второ поколение във почвата, която е трябвало да симулира тази на повърхността на Марс, съобщава Popular Science.
 

Засега учените не разполагат с истинска марсианска почва. Затова Вигър Вамелинк (Wieger Wamelink), биолог в Университета във Вагенинген, купува "марсианска" почва от НАСА. Американската космическа агенция продава такава имитация, която се състои от почва от вулканите на Хаваите и пустинята Мохаве, а след това я стерилизира, за да наподоби безжизнената марсианска среда. Вамелинк и неговия изследователски екип след това изпозват тази почва за различни експерименти. Те добавят възрастни червеи, които не само са оцеляват, но се и възпроизвеждат.

"Това отиде много по-далеч, отколкото очаквахме", коментира Вамелинк.

Както отбелязват изследователите, експериментът е важен, за да се разбере дали жителите на марсианските колонии ще могат да се хранят сами, като отглеждат растения. Червеите са важни за почвеното плодородие, те преработват разлагащи се растителни останки и движенията им обогатяват почвата с кислород.

По време  на изследването учените поставят червеите в саксии с аналога на марсианската почва, в които са засадени различни видове семена. За радост на биолозите домати, пшеница, рукола, кресон, синап и диво растение, наречено тлъстига, виреят добре.

Оказа се също, че червеите ще могат да копаят тунелчетата си на Марс, както го правят на Земята. Освен това успяват да отгледат и потомство.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1011460