НОВИНИ


БАНАЛНИ "ИСТИНИ", КОИТО СЕ ОКАЗАХА НЕВЕРНИ ПРЕЗ 2015 Г.
02.01.2016


Бронтозавърът се завърна, манипулиране на скоростта на светлината и топлокръвна риба
 
През 2015 г. се оказаха невярни някои твърдения, с които бяхме свикнали: бронтозавърът съществува не само в поп културата, скоростта на светлината винаги е постоянна и че рибите са студенокръвни. Науката може да греши, но истината винаги излиза наяве. Бронтозаврите се завърнаха
 


Макар и един от най-емблематичните динозаври, бронтозавърът (бронтозавърът -"гръмотевичен гущер") бе подложен на унижението да е изхвърлен от класификацията на динозаврите. От 1903 г. , повече от век, научната общност смяташе, че бронтозаврите са всъщност са апатозаври. Сега подробно ново проучване от палеонтолози от Португалия и Обединеното кралство е предостави убедителни доказателства, че бронтозаврите са различни от апатозаврите и вече може да бъдат възстановени като уникален род.


Скоростта на светлината във вакуум е константна - освен когато това не е така
Смята се, че светлината не се променя, тя е абсолютна. Във вакуум е равна винаги на 299 792 458 м/с. Светлината се разпространява по-бавно във вода или стъкло, но отново се ускорява, когато премине в по-рядка среда или вакуум. Учени от два университета в Шотландия - от Глазгоу и университета Хериот-Уат в Единбург са успели да забавят преминаваща през вакуум светлина. Новото изследване показва, че забавените фотони могат да запазят своята по-ниска скорост.


Студена риба с топло сърце
 


Учени обявиха за откриването на първата изцяло топлокръвна риба. Според изследователите, общата телесна температура на дълбоководната риба-луна - Lampris guttatus - е до 5 градуса по Целзий над температурата на околната вода. Специална мрежа от артерии и вени позволява на рибата да повиши температурата на тялото си над студена морска вода.
 
източник: offnews.bg

 


 
1104094