НОВИНИ


12 НЕВЕРОЯТНИ НАХОДКИ НА ФОСИЛИ ОТ 2015
03.01.2016

Реконструкция на Archaeornithura meemannae, птица от преди 130 милиона години, една от интрересните находки на 2015
Снимка: Zongda Zhang

Запознайте се с най-старата суперакула, най-новият арктически динозавър, убиецът от Каролина и много други
 
През изминалата 2015 бяха направени много изкопаеми находки - от микроскопичен предшественик на съвременните морски гъби до една ужасна птица с клюн като брадва, обхващащи период от 600 милиона години от историята на живота. Представяме ви един кратък обзор на намерените знакови фосили през 2015, според Science news. ПРЕДИ 600 МИЛИОНА ГОДИНИ Древен прародител на морските гъби
 

Едва с големината на карфица, това малко същество (наречено Eocyathispongia qiania) образува тръбни камери и повърхностни клетки, които наподобяват тези на съвременните морски гъби.


ПРЕДИ 460 МИЛИОНА ГОДИНИ
Най-ранният морски скорпион
 

Останките от това морско чудовище (Pentecopterus decorahensis) са открити в древен кратер в Айова. Той достигал 1.7 метра и имал мъхести, назъбени крайници.


ПРЕДИ 300 МИЛИОНА ГОДИНИ
Тексаската суперакула

Най-старата известна супеакула е била дълга 8,5 метра, по-голяма от днешните големи бели акули. Тя е плувала в топлите морета над днешната територия на Тексас.


ПРЕДИ 231 МИЛИОНА ГОДИНИ
Убиецът от Каролина

Този прародител на крокодилите, Carnufex carolinensis, достигащ 3 метра и можел да ходи на два крака, е бил най-големият хищник нс територият, където е сега Северна Каролина, откъдето идва и страховитият му псевдоним.


ПРЕДИ 167 МИЛИОНА ГОДИНИ
Юрски змии

Идентифицираните четири нови вида змии са живяли заедно с динозаврите. Новата находка показва, че змиите са се появили 70 милиона години по-рано, отколкото се смяташе. Черепите им са като съвременните змии, със зъби, изкривени назад.


ПРЕДИ 165 МИЛИОНА ГОДИНИ
Най-ранните катерещи се бозайници

Фосилите от Китай показват, това дребно същество е било с извити нокти, за да му е удобно да се катери. Agilodocodon scansorius е най-старият известен, древен предшественик на днешните бозайници.


ПРЕДИ 150 МИЛИОНА ГОДИНИ
Вегетарианец тиранозавър рекс

Този динозавър, Chilesaurus diegosuarezi, е с малки предмишници и здрави крака, но с не толкова остри зъби. Въпреки, че новооткритият в Чили динозавър е тясно свързан с прословутия хищник тиранозавър рекс, той се оказва еволюционен пъзел, тъй като е предпочитал за храна растенията.


ПРЕДИ 130,7 МИЛИОНА ГОДИНИ
Най-старите съвременните птици

Фосили на малка перната блатна птица, с размер на колибри, Archaeornithura meemannae, са открити в Китай, най-ранното свидетелство за предшествениците на роднини на съвременните роднини 6 милиона години по-рано, отколкото датировката на досега намираните вкаменелости.


ПРЕДИ 120 МИЛИОНА ГОДИНИ
Четиринога змия

Неуловимата междинна връзка между змии и гущери бе открита в образец е германска музейна сбирка. Наличието на крака у находката намеква, че е възможно змиите да са се развили на сушата.


ПРЕДИ 69 МИЛИОНА ГОДИНИ
Нов динозавър от Аляска

Този новооткрит динозавър, Ugrunaaluk kuukpikensis, се присъединява още около дузината други динозаври, които са бродили в студените гори на полярната област.


ПРЕДИ 11,6 МИЛИОНА ГОДИНИ
Общият прародител на хора и маймуни

Останките на дребен обитател на дърветата, наречен Pliobates cataloniae, показват, че съвременните маймуни произлезли от малки примати, вместо големи, както учените са смятали.


ПРЕДИ 3,5 МИЛИОНА ГОДИНИ
"Ужасната" птица

Тази южноамериканска хищна птица (Llallawavis scagliai) е с най-пълният от намерените досега скелети. Била е 1.2 метра висока и е използвала своя здрав клюн като брадвичка за лов.


 
източник: offnews.bg

 


 
1012614