НОВИНИ


ОЩЕ ЧЕТИРИ ЕЛЕМЕНТА СА ДОБАВЕНИ КЪМ ПЕРИОДИЧНАТА ТАБЛИЦА НА МЕНДЕЛЕЕВ
05.01.2016


Четири нови елемента бяха добавени официално към периодичната таблица на Менделеев на 30 декември на заседание на Международния съюз за теоретична и приложна химия (International Union of Pure and Applied Chemistry - IUPAC).
 
От IUPAC съобщиха, че екип от руски и американски изследователи са предоставили достатъчно доказателства, за да претендират за откриването на елементите с номера 115, 117 и 118. Въпреки възраженията на същия колектив, Международният съюз за теоретична и приложна химия дава приоритет на японския екип от Института Riken за откриването на елемента с номер 113. Това е първото обновяване на Менделеевата таблица от 2011 година насам, когато са добавят елементите с номер 114 и 116. Четирите химични елементи допълват седмия ред на таблицата. В прессъобщение, публикувано на интернет страницата на организацията, която регулира и международната химическа номенклатура, са определени научните екипи, които ще имат приоритет при даване на имената на новите елементи. За 115 и 117-ти елементи за откриватели е била призната обединена група от Института за ядрени изследвания (Дубна, Русия), Lawrence Livermore National Laboratory (САЩ) и Националната лаборатория Oak Ridge (САЩ); за елемент 118 - същият колектив, но без участието на физици от Oak Ridge. За елемент 113 е даден приоритет на института RIKEN. Новите елементи могат да бъдат кръстени на митологично понятие, минерал, свойство, име на място, държава или учен. За 115-ти елемент руските физици вече са предложили името "московий". Имената за 117 и 118 -тия елементи още се обсъждат с физиците от американските лаборатории. Преди да се утвърдят официалните имена за елементите се исползваха латинските числителни: унунтриум (113), унунпентиум (115), унунсептимум (117) и унуноктиум (118). Имената ще бъдат обсъждани в следващите 5 месеца и след заседание на организацията ще се вземе окончателно решение.
 

Зависимост на стабилността на изотопа от броя на неговите протони и неутрони. В десния ъгъл се вижда "островът на стабилност" на свръхтежките елементи.
Източник: Wikimedia Commons


 

 
източник: offnews.bg

 


 
1014909