НОВИНИ


СНОУДЪН ПРЕДСТАВИ ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ТЕЛЕФОН, КОЕТО ШПИОНИРА ШПИОНИТЕ
28.12.2017

Снимка: youtube

Едуард Сноудън във видео съобщение в петък представи ново приложение за телефон, за създаването на което е допринесъл, наречено Haven. То е за хора, които се нуждаят от начин да защитят своето лично пространство и вещи, например лаптопи, от физическо посегателство.
 

Софтуерът е приложение за Android, което използва сензорите на телефона, за да осигури наблюдение и защита на физическото пространство.

Haven превръща всеки телефон с Android в детектор за движение, звук, вибрации и светлина, който следи за неочаквани гости и нежелани нарушители.

Бета версията на приложението може да изтеглите от тук.

Сноудън заяви, че инструментът е с отворен код, предназначен за разследващи журналисти, защитници на правата на човека и въобще за хора, изложени на риск.

"Чрез комбинация на множеството сензори, открити в смартфоните, с най-сигурните комуникационни технологии в света, като Signal и Tor, Haven няма да позволи на лошите да заглушат гражданите, без да бъдат хванати на местопрестъплението" - отбелязва Сноудън.

Софтуерът е разработен със съдействието на фондацията Freedom of Press Foundation и проекта Guardian.

Приема се обаче със смесени реакции в социалните медии - някои хора приветстват неговите възможности за сигурност, а други твърдят, че нямат доверие на Сноудън.

От 2013 г. Сноудън живее в Русия, когато страната му даде убежище, противопоставяйки се на натиска на САЩ да го екстрадира.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1011414