НОВИНИ


ДОМАТИТЕ И ЯБЪЛКИТЕ ЛЕКУВАТ ДРОБОВЕТЕ НА ПУШАЧИТЕ
31.12.2017


Трима американски лекари публикуваха резултатите от десет проучвания, които доказват, че бившите пушачи възстановят бързо функциите на белите си дробове, ако ядат много плодове и домати.
 

Изследователи от Медицинския факултет на Университета Джонс Хопкинс показаха, че белите дробове на пушачите по-лесно се възстановяват след отказването от вредния навик, ако ядат много ябълки и домати.

Нужни са поне два домата и повече от три пресни плода на ден. Изследователите са проучили ефекта и на консервираните и термично обработените плодове и зеленчуци (включително кетчуп), но се оказа, че те нямат значимо въздействие върху състоянието на белите дробове.

А при хората, които никога не са пушили, ябълките и доматите забавят свързаното с възрастта отслабване на белодробната функция. Изследването е публикувано в списание European Respiratory Journal и в прессъобщение на сайта на Университета Джонс Хопкинс. 

В изследването (European Community Respiratory Health Survey, ECRHS)  от 2002 г. са взели участие 680 жители на три европейски страни (средната възраст на участниците в проучването е 43 години). Всички отговарят на въпросника и се подлагат на процедурата спирометрично измерване на обема на белите дробове и дихателната честота в продължение на десет години. Потреблението на различни хранителни продукти беше оценено чрез съответните въпросници.

Учените свързват ефекта с антиоксидантите, които се съдържат в плодовете и доматите. В малки количества, те нямат значително влияние върху организма, но продължителната употреба на антиоксиданти с храна води до значително забавяне патологията на белодробната функция с възрастта, а дори и обръща негативните последици от тютюнопушенето сред бившите пушачи.

Авторите на изследването отбелязват, че техните резултати трябва да бъдат взети под внимание от терапевтите, които дават съвети на пушачите.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1011989