НОВИНИ


НАСА ПУБЛИКУВА КАРТА НА СВЕТА С ТЕМПЕРАТУРНИТЕ АНОМАЛИИ
07.01.2018

Червеният цвят показва областите, в които е било по-горещо от обичайното.
Снимка: nasa.gov

НАСА публикува карта на света с температурните аномалии. На картата се вижда, че в края на декември и началото на януари в някои части на света има или твърде топло време, или тежки студове.
 

Студ сковава голяма част от Канада и Средния запад и Източните Съединени щати. Ежедневни ниски температурни рекорди падат като снежинки. Затова пък в Европа (в България също) Азия и в Западните щати на САЩ, Аляска, както и за по-голямата част от света декември и януари са необичайно топли. Хората в Калифорния се тревожат за горски пожари по време на това, което трябва да бъде влажения сезон, а в Аляска се пързалят с кънки по тениски, пише американската космическа агенция на своята страница

Тази карта на температурните аномалии се основава на данни от инструмента (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer - MODIS) на космическия апарат Terra на НАСА. Тя показва температурата на земната повърхност от 26 декември 2017 до 2 януари 2018 г., в сравнение със средните температури за периода 2001-2010 г.  за същия осемдневен период.

В червено на картата са показани зони, които са по-горещи от обикновено, в синьо - по-студено от обикновено. Белите зони на картата са с нормални температури, а сивите области има недостатъчно данни, най-вероятно поради плътна облачна покривка. Картата показва повърхностната температура на земята, а не температурата на въздуха.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1014252