НОВИНИ


СЛЕД ПЪРВАТА ЦИГАРА ДВЕ ТРЕТИ ОТ ХОРАТА СТАВАТ РЕДОВНИ ПУШАЧИ
11.01.2018


Мнозинството от хората, които опитат дори една цигара, могат да се пристрастят към никотина, показва ново проучване.
 

Изследователи от Университета Куин Мери в Лондон анализират резултатите от 8 проучвания на навиците на пушачите в англоговорящите страни и установяват, че една цигара е достатъчна, за да предизвика редовно тютюнопушене - поне временно - при 69% от хората.

Резултатите са публикувани в списание Nicotine and Research в края на миналата година.

Комбинираните проучвания (три от САЩ, три от Великобритания, едно от Австралия и едно от Нова Зеландия) включват данни от повече от 216 000 човека, избрани на случаен принцип от представителна извадка от цялото пълнолетно население от участващите страни.

Средно 60% от анкетираните признават, че са опитали цигара.

Коефициентите на конверсия (от една цигара до редовно пушене) варират значително в зависимост от проучването, като най-ниската е 50% (изследване в САЩ), а най-високата - 82% (изследване в Великобритания). Средната стойност е 69%.

Естествено е да се проявят някакви вариации между проучванията, но интересно е да се отбележи, че участниците от Великобритания са по-склонни да придобиват навика в сравнение с тези от другите три страни.

Както изтъкват изследователите един от големите проблеми с този вид проучвания е известната степен на ненадеждност на самооценката.

"Възможно е някой, който е непушач цял живот, да е опитал цигара, когато е бил дете, но да е забравил или да е сметнал, че не е достатъчно важно, за да го съобщи", заяви за Guardian Питър Хайек (Peter Hajek), професор по психология и директор на звеното за изследване на зависимостта от тютюна в Куин Мери.

"Смятам обаче, че дори да предположим, че има проблем с припомнянето и други неща, все пак говорим за повече от 50% [конверсия]".

Тази цифра може да изглежда висока, но световните нива на тютюнопушене спадат, особено сред младите, които сега са по-склонни да вземат електронна цигара вместо традиционната цигара.

Със своите 40% Индонезия има най-висок процент пушачи в света.

България е на първо място по пушачи в ЕС,  изпреварвайки доскорошния лидер Гърция, обявиха експерти през май миналата година. Публикуваните от европейската статистическа служба данни за 2014 г. показват, че редовните пушачи у нас са 28.2%. За сравнение, пушачите съставляват 11,4% от населението на САЩ и 16,1% от британското население.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1096067