НОВИНИ


НАЙ-ГОЛЕМИЯТ В СВЕТА ПРЕЧИСТВАТЕЛ НА ВЪЗДУХА Е ИЗГРАДЕН В КИТАЙ
18.01.2018


Най-големият в света пречиствател на въздуха, представляващ 100-метрова кула, пълна с въздушни филтри и захранвана от слънчеви панели, приключи тестовете си край китайския град Шанси.
 

Местните властите търсят начини за справяне с националния проблем - хроничния смог, а кулата значително подобрява качеството на въздуха в радиус от 10 квадратни километра, според ръководителите на проекта, съобщава South China Morning Post

Кулата пречиства 10 милиона кубически метра въздух на ден. След тестването се планира инсталирането на 500-метровата версия на това съоръжение в един от кварталите на града.

Снимка: South China Morning Post.

Тестовете на гигантския пречиствател Smog Free Tower се извършва от специалисти от Китайската академия на науките. В отчета се съобщава, че кулата филтрира 15% от фините прахови частици PM 2.5, един от най-вредните компоненти на замърсяването на въздуха в градовете и токсичните оксиди на азота и сярата.

Източник: South China Morning Post.

Строителството на кулата завърши през май 2016 г., но инсталацията все още се тества. Почистващото устройство получава електроенергия от соларните панели, разположени в основата на кулата. Около инсталацията има 10 сензора за чистотата на въздуха. Хората, които живеят и работят в радиуса на кулата, отбелязват, че тя е ефективна и тиха.

Източник: South China Morning Post.

По-рано в централния парк на Пекин е изградена друга пречиствателна станция, проектирана от холандския художник и изобретател Даан Розегаард (Daan Roosegaarde). Седемметровата кула на Розегаард пречиства 720 000 м3 на ден и се захранва от градска мрежа, чиято електроенергия се произвежда от електроцентрали, работещи с въглища.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1011588