НОВИНИ


ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДИАМАНТИ В ИСТОРИЯТА Е ОТКРИТ В ЛЕСОТО
22.01.2018

Смята се, че диамантът е петият по големина качествен скъпоценен камък, намиран някога. Снимка: Gem Diamonds

Диамант, който се смята за петият по големина, намиран някога, висококачествен скъпоценен камък е открит в Лесото, заяви компанията за добив на диаманти Gem Diamonds в понеделник.
 

Експерти твърдят, че камъкът може да достгне стойност от около 40 милиона долара, съобщи phys.org.

Този D-цветен (т.е. безцветен) камък е 910 карата и компанията твърди, че находката е с "изключително качество".

По-голямата част от добитите диаманти са оцветени от бледо жълто до кафяво. Диамантите, които са с най-висока чистота, са напълно безцветни и изглеждат ярко бели. Степента на оцветеност на диамантите е един от четирите критерия, по които се оценяват. Диамантите имат система за оцветяване, която оценява отсъствието на цвят. Скалата на тази система започва от D до Z. Колкото по-безцветен е диамантът, толкова е по-рядък и по-ценен.

Скала на степента на оцветеност на диамантите. Източник: idjewelry.com.

Мината Letseng, от където е тази находка, е мястото, от което са извадени някои от най-забележителните световни диаманти, включително 603-каратовия Lesotho Promise, отбеляза главният изпълнителен директор на Gem Diamonds Клифърд Елфик (Clifford Elphick). "Но този изключително висококачествен диамант е най-големият добит до този момент ... Това е откритие е забележително".

Бен Дейвис, анализатор по въпросите на минното дело в Liberum Capital, смята, че диамантът може да достигне стойност около 40 милиона долара или 33 милиона евро.

Акциите на Gem Diamonds са се повишили с 14% на Лондонската борса.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1014394