НОВИНИ


ФРЕНСКИ ИНЖЕНЕР СЪЗДАДЕ ЦИФРОВ СЛЪНЧЕВ ЧАСОВНИК БЕЗ ЕЛЕКТРОНИКА
08.01.2016


Френски инженер създаде уникален слънчев часовник, който може да показва времето в цифров формат - един часовник, съчетаващ модерните технологии и древните знания.
 
За изобретението съобщава Daily Mail. Появата и вече достъпността на 3D печата отвори нови възможности за всякакви изобретатели. Първият цифров слънчев часовник е резултат именно на тази революция в 3D-принтирането. В момента устройството е само прототип и затова няма търговско име.
 


Това е истински класически слънчев часовник - в него няма никаква електроника. Принципът му е като на древните слънчеви часовници - основава се на сянката. Единствено отчетът на времето се показва в цифров формат, както е при електронните часовници.

 


Конструкцията на Julldozer (под този ник се представя инженерът) се състои от един празен стъклен буркан, няколко гайки и болтове и продълговато парче пластмаса.


Основната идея на този слънчев часовник е, че той използва Слънцето като източник за захранване на серия от аналогови пиксели, които се подреждат под точни ъгли.

Използвани са математически уравнения, за да се поставят дупки в пръчката, така че да се насочи слънчевата светлина във формата на истински числа - точно като на обикновен цифров дисплей.

Цифровият слънчев часовник показва времето от 10 часа до 16:00 на стъпки от 20 минути. Julldozer обяснява, че за да показва точното време, трябва да се постави в правилната позиция. Ако се намирате в Северното полукълбо се уверете, че устройството е с лице на север, а ако сте в южното полукълбо - трябва да е с лице юг.

Видеото, публикувано на Mojoptix, дава всички необходими указания, за да си създадете свой собствен цифров слънчев часовник, а Julldozer предлага пълен комплект на своята страница, който включва 3D-печатните компоненти.

 
източник: offnews.bg

 


 
1036165