НОВИНИ


МИСТЕРИОЗНИ КОСМИЧЕСКИ ТОПКИ ПАДАТ ОТ НЕБЕТО ВЪВ ВИЕТНАМ
10.01.2016


На 2 януари в царевична нива на територията на виетнамската провинция Йенбай са паднали две метални кълба. По-късно по-голяма топка с тегло около 45 кг се стоварва в съседната провинция Куанг Туен.
 
Военните предполагат, че топките може да са космически боклук, оцелял след падането си от орбита. В ход е разследване на инцидента. Вече е известно, че топките не съдържат взривни вещества или вредни материали. Военните твърдят, че не са провеждани учения или тестове в този район. Очевидци разказват, че са чули звук, подобен на гръмотевица, а след това видели топките да падат от небето, съобщава порталът phys.org. Местният вестник Thanh Nien обяви, че предварителното разследване е определило, че произходът на тези странни топки е руски, както и че те може да са част от ракета или космически апарат. Основанията на тези заключения са все още неизвестни, тъй като на снимките на топките не се виждат никакви обозначения. Професор Нгуен Коа Син (Nguyen Khoa Son), ангажирани в космическата програма на страната, заяви, че топките може да са части от неуспешно стартирал сателит. Според него, топките не са повредени и може да са паднали от височина до 100 км.
 


В края на 2011 г. в Намибия се приземи топка с диаметър около 1 м и с тегло около 6 кг, също с неизвестен произход. През ноември 2015 г. на територията на Испания паднаха три обекта, определени като космически отпадъци.

Към момента на орбита са повече от половин милион фрагменти от изкуствени обекти и тяхното количество вече е сериозен проблем.

 

 
източник: offnews.bg

 


 
1012374