НОВИНИ


НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ: ХОМЕОПАТИЯТА Е ФАЛШИВА И ВРЕДНА
10.01.2016

Нобеловият лауреат Венкатраман Рамакришнан.
Снимка: oyalsociety.org

Хомеопатията и астрологията са безполезни и вредни практики, заяви роденият в Индия нобелов лауреат Венкатраман Рамакришнан, отказвайки да участва в 103-тия Индийски научен конгрес, който се проведе от 3 до 7 януари.
 
"Истинската наука е далеч по-интересна от тези "фалшиви" полета", е цитиран учения от Hindustan Times. Рамакришнан е заявил пред репортери, че Индийският научен конгрес е "цирк" и че това е организация, в която "се обсъжда много малко наука. Аз никога няма да присъствам повече на Научния конгрес ", заяви нобеловият лауреат пред GSTV. Изтъквайки, че Индия е единствената страна, чиято конституция изисква насърчаване на науката, индийският учен подчерта, че Индия се нуждае от по-рационален облик на своята научна практика. Той обясни, че астрологията се е развила от човешката склонност да се търсят "модели, да се обобщава и да се вярва", но "няма научна основа за това, че движението на планетите и звездите може да повлияе на съдбата ни. Няма причина положението им по време на раждането ни да повлияе на събитията години по-късно." "След като се утвърдят вярванията, те трудно се изкореняват", коментира той и добавя, "култура, основана на суеверия ще се справя по-зле от тази, която се основава на научни знания и рационални мисли".
 

103-тият Индийски научен конгрес

"Те (хомеопатите) вземат арсеново съединение и го разреждат до такава степен, че остава само една молекула. Тя няма да окаже никакъв ефект върху вас. В чешмяната вода има повече арсен. Никой ​​химик не вярва в хомеопатията. Тя работи заради плацебо ефекта".

"Алхимия се основава на суеверия, но натрупаното огромно количество данни за свойствата на веществата доведе до съвременната химия. Астрология е заклещена в миналото, но съвременната астрономия направи огромни вълнуващи открития като черни дупки, пулсари и т.н. "

Отговорността науката да бъде коректна в крайна сметка лежи върху хората. "Учените са хората. Ние имаме его, суеверия и т.н. Това, което е необходимо, е да проверяваме нашите идеи с експерименти, които ни предпазват от погрешни вярвания".

Венкатраман Рамакришнан цитира теорията за студения ядрен синтез. Предложената от Мартин Флайшман и Стенли Понс нашумяла теория по-късно се оказала неоснователна. "През 2011 г. бе заявено от ЦЕРН, че неутриното се движи по-бързо от светлината. По-късно излезе, че това е грешка в измерването", коментира Рамакришнан и допълни, че понякога учените предлагат идеи извън областта си на експертиза и правят грешки.

На въпроса съществували ли са самолети наистина в древна Индия, както се твърди на Индийския научен конгрес в Мумбай миналата година, ученият отговаря:

"Това бе изненадващо за мен, че индийските научни академии не го осъдиха. Науката трябва да се основава на данни. Трябва да покажеш, че си го направил, а други трябва да могат да го проверят. Невъзможно е в Индия да е имало самолети преди 2000 години."

Венкатраман Рамакришнан е биолог и носител на Нобелова награда за химия през 2009 г. "за проучвания на структурата и функциите на рибозомите". Той е сегашният президент на британското Кралско дружество, заемайки длъжността от ноември 2015 г.
 

 
източник: offnews.bg

 


 
1034280