НОВИНИ


ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ЯПОНСКО ЛЕКАРСТВО ГАРАНТИРА СПИРАНЕТО НА ГРИПА ЗА ДЕН
16.02.2018

Снимка: Shionogi & Co

Японската фармацевтична компания Shionogi & Co. заяви, че разполага с експериментално хапче, което може да убие вируса на грипа в рамките на едно денонощие, съобщи Live Science.
 

В клинично проучване, единична доза от лекарството, съсдадено от фармацевтичната компания, елиминира вируса в човешкия организъм за срок средно от 24 часа, според The Wall Street Journal

Експерименталното лекарство работи три пъти по-бързо от друго антивирусно лекарство, Тамифлу, заяви представител на компанията пред вестника.

Лекарството използва различен подход за борба с грипа в сравнение с други лекарства.

Грипният вирус се разпространява в организма като нахлува вътре в клетките, принуждава ги да правят негови копия, а след това новите копия на вируса се разпространяват и в други клетки наблизо и процесът се повтаря.

Съществуващите лекарства, включително и Тамифлу, работят, за да блокират тези вирусни копия да не напуснат клетката. Експерименталното лекарство обаче започва да действа по-рано, работи за предотвратяването на завземането на клетъчната система от вируса.

Японските регулаторни органи по лекарствата може да одобрят лекарството за употреба в Япония от началото на март, съобщава The Wall Street Journal. Фармацевтичната компания планира да кандидатства за одобрение това лято и в САЩ.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1035279