НОВИНИ


НОВИ ДАННИ ЗА ВЪЗРАСТТА НА МЛЕЧНИЯ ПЪТ РАЗКАЗВАТ НЕГОВАТА ИСТОРИЯ
11.01.2016

Картата показва разпределението на червените гиганти по възраст, започвайки от центъра на галактиката към покрайнините й. Най-младите звезди са отбелязани в синьо, най-старите – в червено, а средните по възраст – в зелено. Разпределението на звездите и очевидният факт, че най-старите от тях са концентрирани в галактическия център, потвърждава моделите, според които галактиката увеличава размера си от центъра към външния край;
Илюстрация: Max Planck Institute for Astronomy

Астрономи измериха възрастта на 70 000 звезди от Млечния път и нанесоха резултатите на галактическа карта. Те потвърждават нещо, което космолозите отдавна предполагат – нашата галактика се разширява, а най-старите звезди се намират в нейния център.
 
Новата галактическа карта, която е най-голямата в историята на астрономията, бе представена на 227-ото заседание на Американското астрономическо общество, което се проведе тази седмица в Кисими, щата Флорида. За пръв път с безпрецедентна точност проследихме как се е формирала нашата галактика, каза пред Би Би Си ръководителят на изследователската група Мелиса Нес. Учените получили възрастов разрез на Млечния път, от центъра на галактиката до най-външните граници на галактическия диск. Сега имаме данни за възрастта на звездите не само в плоскостта на диска, но и в пространството над тази плоскост, каза д-р Нес, която работи в Астрономическия институт „Макс Планк“ в Германия. За изчисление на възрастта на всяка звезда астрономите сравнили данните, получени от два източника. Първоначално била използвана информация в рамките на проекта „Апогей“, който се базира на използването на наземни телескопи, автоматично измерващи излъчването на до 300 звезди едновременно в широк диапазон на електромагнитния спектър. Само по спектъра на звездите обаче не е възможно да се определи тяхната възраст. Ето защо астрономите използвали данни от орбиталния телескоп „Кеплер“. В продължение на дълго време този апарат е насочен към звездни купове и може да определя масата на звездите. Ако знаем масата на една звезда, можем да определим нейната възраст, обяснява д-р Нес. Учените успели да създадат модел на съотношението на масата на звездата и нейната възраст към нейния спектър. След това този модел бил използван за определяне на възрастта на останалите звезди, вече само с използване на спектъра им. Става дума за революционно постижение, тъй като по-рано беше изключително трудно да се определи възрастта на звезда само чрез нейната маса, обяснява Мелиса Нес. Другите методи за определяне на възрастта на звездите, един от които е измерването на скоростта на въртене, отнемат много време. Всички звезди, нанесени на новата карта, се отнасят към категорията на червените гиганти. По думите на д-р Нес те притежават голяма яркост и е лесно да бъдат наблюдавани на галактически разстояния. Този възрастов разрез на галактиката дава недвусмислена картина: „Нашата галактика е започнала историята си като малък диск, който постоянно се разширява от центъра към периферията. Ние отдавна подозирахме нещо подобно, но сега получихме инструментално потвърждение на този модел на нарастване въз основа на анализа на възрастта на звездите практически по целия радиус на галактическия диск, а не само на звездите, близки до нашето Слънце“.
 

 

 
източник: idg.bg

 


 
1034254