НОВИНИ


ПАРФЮМЕРИЙНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ Е ПО-ГОЛЯМ ЗАМЪРСИТЕЛ ОТ АВТОМОБИЛИТЕ
26.02.2018

Снимка: cosmeticsdesign.com

Докато стандартите за концентрация на замърсители в отработените газове на колите стават все по-строги, продуктите на химическата промишленост в бъдеще могат да се превърнат в основен източник на летливи органични вещества в атмосферата, предупреждават учени.
 

В голямо проучване, публикувано в Science, екип от правителствени и университетски учени заявиха, че естеството на замърсяването на въздуха се променя драматично, откакто бе въведен по-строг контрол на емисиите от автомобилите, съобщава ScienceAlert.

Проучването се фокусира върху клас химически продукти, които се определят като "летливи органични съединения" или ЛОС ("volatile organic compounds" - VOC) - минерални вещества на основата на петрол, които попаднали във въздуха се задържат в атмосферата и могат да доведат до  опасно замърсяване с фини частици.

Проучването установи, че приносът на тези химикали към общата тежест на ЛОС е значително подценен и е слабо представен в настоящите статистики, използвани за оценка на източниците на замърсяване.

Въпросните летливи съединения се намират в много видове потребителски и промишлени продукти. Новите изследвания в частност цитират "пестициди, бои и лакове, мастила, лепила, почистващи препарати, козметика, парфюми и продукти за лична хигиена" като ключови източници на ЛОС.

Изследователите се опитват да установят източниците на летливите органични съединения, които допринасят за образуването на озоновата дупка и насищат атмосферата с фини частици. Учените заключават, че ролята на продуктите на химическата промишленост - от лакове и лепила до парфюмерия - в замърсяването на атмосферата с тези вещества е подценена.

Летливите органични съединения се появяват в атмосферата и без човешко участие - отделят се и от растенията. Антропогенните ЛОС навлизат в атмосферата и като част от отработените газове и емисиите от промишлени предприятия. В някои случаи - например, пестицидите се пръскат във въздуха. ЛОС лесно освобождава в атмосферата и когато летливите вещества от парфюмите се използват в затворени помещения. "Ползвате парфюм и след известно време миризмата изчезва. Къде отива? Тя всъщност се е разсеяла в околния въздух и в края на краищата - в атмосферата" , обяснява Крис Капа (Chris Cappa), един от авторите на изследването пред The Washington Post.

ЛОС могат да бъдат напълно безопасни по време на пръскане, дори и във високи концентрации, но в атмосферата, изложени на слънчева радиация, те се превръщат в други вещества, и в крайна сметка се превръщат във фактор на замърсяването, особено в западните страни, където пределните стойности на емисиите на отработените газове значително са намалили количеството замърсители, влизащи в атмосферата.

За да оценят приносът на химическите продукти в замърсяването на атмосферата, учените изследват състава на продуктите и вземат и анализират проби от въздуха и после създават математически модели на разпространението и трансформациите на ЛОС.

"Тези резултати имат важни последици за това как и какви емисии регулираме", заяви Брент Стивънс (Brent Stephens) от Илинойския технологичен институт.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1035208