НОВИНИ


МЕЖДУНАРОДЕН СПОР ПРИЧИНЯВА ЗАБАВЯНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЧАСОВНИЦИ
10.03.2018

Изображение: kingdodoproductions

Много електрически часовници в Европа изостават с 5 мин от средата на януари досега. Агенцията, която отговаря за синхронизацията на електрическата мрежа в Европа, наскоро изясни объркването. Тя посочи, че вината е на продължаващия спор между Косово и Сърбия, съобщава Gizmodo.
 

Миналата събота Европейската мрежа от оператори на преносни системи за електроенергия (European Network of Transmission System Operators for Electricity - ENTSO-E) призна за първи път, че континенталната европейска енергийна система изпитва непрекъснати и значителни отклонения в мощността поради недостиг на доставки от един оператор на преносна система. Електрическата мрежа обслужва 25 държави и обхваща по-голямата част от Европейския съюз. В изявлението се казва, че електрическите часовници в момента изостават пет минути от точното време, но не давоха повече обяснения за това, което се случва.

Съвременните часовници отчитат времето, използвайки кварцов кристал, който вибрира с определена честота, когато преминава през него електричество. Но някои дигитални часовници разчитат на честотата на електрическата мрежа, която ги захранва. Часовниците, включени в континенталната европейска електроенергийна система, очакват средна честота от 50 Hz, за да отчитат времето. Във вторник ENTSO-E обясни малко повече за това, защо тази средна честота се е объркала.

Според ENTSO-E честотата на европейската мрежа се е отклонила от нивото си от 50 херца (Hz) до 49,996 Hz от средата на януари, което е довело до загуба на енергия от 113 гигаватчаса (GWh), въпреки че изглежда се е върнала на нормалното си ниво във вторник, съобщава Reuters.

"Отклонението спря вчера, след като Косово предприе някои стъпки, но ще е нужно известно време, за да върне системата в нормално състояние", заяви говорителката на ENTSO-E Сузане Ниес (Susanne Nies) пред Reuters. Тя заяви, че рискът може да остане, ако няма политическо решение на проблема.

Политическият спор е предимно върху регулаторни въпроси и редица спорове между Сърбия и Косово за работата на мрежата. Това допълнително се усложнява от факта, че Белград все още не признава Косово.

През 2015 г. двете страни подписаха споразумение за съвместно опериране на своята електроенергийна мрежа, но никога не е било изпълнявано поради спор за собствеността върху мрежата. ENTSO-E призова депутатите в ЕС "да се заемат с политическата страна на този въпрос", но не дават предложения за резолюция.

В четвъртък агенцията заяви, че отклоненията в честотата са престанали и формулира план за връщане на липсващата енергия. Но извън политическото решение "рискът от отклонение  остава".

Междувременно европейците могат ръчно да сверят часовниците си и може би да помислят да се снабдят с такъв, който не зависи от мрежата.

Европейската комисия изрази вчера очакването нарушената работа на часовниците на континента да се нормализира до първите дни на април. Комисията уточни, че засега се изяснява откъде да бъдат наваксани недостатъчните количества ток в европейската енергийна система.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1096088