НОВИНИ


ИЗОБРЕТЕНО Е МЕТАЛНО ЛЕПИЛО
13.01.2016

Снимка: wikipedia

Алтернатива на стандартното запояване и заваряване са намерили учени от американския Североизточен университет. Новата разработка може да осигури залепване на различни материали, без да се изискват специални условия.
 
Описанието на новия продукт е публикувано в януарския брой на Advanced Materials & Processes. Иновацията е наречена от създателите си "метално лепило" (MesoGlue), защото се използват два метала - индий и галий, съобщава порталът Gizmag. Проектираното от екипа на проф. Ханчен Хуанг (Hanchen Huang), метално лепило се състои от микроскопични нанопръчици, които имат метална сърцевина. Някои от тях са покрити с елемента индий, а други с галий. "Когато се притиснат две четки, малките им зъбци се зацепват едни в други така, че двете четки остават заедно", обяснява докторантът и съавтор в разработката Пол Елиът (Paul Elliott). "Процесът на зацепването им е доста сходен с този при нашето лепило. Влакната са разположени оптимално, така че да могат да се приплъзват или да се притискат помежду си."
 


При контакта на индия и галия възниква течност, която при взаимодействие с метала се превръща в достатъчно твърдо вещество. Изследователите подчертават, че за ефективен резултат металното лепило не изисква специална температура или високо налягане, като изобретението осигурява висока якост на сцепление и електрическа и топлинна проводимост. По характеристики новият продукт не отстъпва на стандартното заваряване или запояване.

Според разработчиците, новият продукт ще бъде търсен в производството на електроника. В бъдеще учените се надяват да адаптират металното лепило за обикновени потребители.
 

 
източник: offnews.bg

 


 
1034261