НОВИНИ


МАЛКИ 3D ОЧИЛА ДОКАЗВАТ СТЕРЕО ЗРЕНИЕТО НА БОГОМОЛКИТЕ
13.01.2016

Къде са ми пуканките? Снимка: Newcastle University

Учени са доказали с помощта на миниатюрни 3D очила, че богомолките, а навярно и другите насекоми, притежават стереоскопично зрение, също като гръбначните.
 
Авторите на проучването, публикувано в Nature, са използвали за експеримента си богомолки, защото тези насекоми имат развит зрителен апарат и отлични реакции. За да се получат надеждни доказателства, изследователите от Университета в Нюкасъл са създали от интересна методика, чийто основен елемент са миниатюрни 3D очила. В началото учените решили да използват поляризирани 3D очила, подобни на тези, които ни дават в кината. Но експериментът се провалил, защото богомолките били твърде близо до екрана и 3D ефектите не могат да се проявят. След това бе решено да се използват спектрални 3D очила - каквито се използваха в киносалоните в ранните 3D филми. Но тъй като богомолките виждат зле в червения спектър, използвали зелени и сини лещи. Имало проблем и със закрепването на очилата на главата на богомолката. Затова я охлаждали, тя ставала неподвижна, а лещите закрепвали на главата й с помощта на смес от пчелен восък и борова смола.
 


След това на насекомите прожектирали 3D филми. Показвали им компютърно генерирани изображения на различни обекти в различна цветова гама.

Богомолките много активно реагирали на визуализираните обемни обекти около тях, опитвайки се да хванат "плячката" с предните си крайници. Така било доказано съществуването на стереоскопично зрение при богомолките. Вероятно такова имат и другите насекоми.

 

 
източник: offnews.bg

 


 
1036168