НОВИНИ


ВЛАДИМИР ПУТИН АНОНСИРА РУСКАТА МИСИЯ ДО МАРС ПРЕЗ 2019 Г.
21.03.2018

Снимка: ТАСС

Според президента на Руската федерация Владимир Путин през 2019 г. трябва да бъде стартирана мисия към Марс.
 

Засега подробностите от програмата са неизвестни.

Путин описва космическите планове на Русия във филм на Андрей Кондрашов. Те включват изследване на Луната и Червената планета. Според държавния глава руската мисия към Марс трябва да започне още през 2019 г.

"Сега ще съществим безпилотни, а след това пилотирани стартовете - изследване на дълбокия космос, лунната програма, а след това изследване на Марс. Първо - и това ще се случи съвсем скоро - през 2019 г. ще стартираме мисия към Марс" , заяви Путин.

Говорейки за плановете за изследване на Луната, президентът добавя, че те се различават от програмите на Съветския съюз. Руската програма предполага кацане на полюсите на спътника - изборът е заради възможното наличие на вода там. Владимир Путин нарече естествения спътник на нашата планета своеобразна платформа, от която ще се провежда изследването на космоса в бъдеще.

Подобна роля Луната играе и в плановете на САЩ. Миналата година американският президент Доналд Тръмп подписа "Директива № 1", която включва връщането на американски астронавти на спътника на нашата планета. В същото време пилотираните мисии отиват на заден план. Може би Луната ще се превърне в трамплин за бъдещите полети до Червената планета.

Въпреки, че американското правителство преразглежда приоритетите си в космоса, изглежда, това не се отразява на предприемача Илън Мъск, който има намерение да осъществи полет до Марс още през 2020.

В момента има шест изкуствени спътника на орбитата около Марс и два марсохода на повърхността на Червената планета. 

Trace Gas Orbiter

Специалисти от Русия участваха в създаването на европейския космически кораб Trace Gas Orbiter, който стартира през 2016 г. и е предназначен за изучаване на произхода на газоветее в атмосферата на Марс. В същото време кацането на спускаемия модул Schiaparelli се провали. Роскосмос участва в програмата ExoMars 2020, която предвижда доставката на руска платформа с европейски ровър на повъхността на Марс.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1104089