НОВИНИ


РАЗВИВАЩИТЕ СЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ЗАТЪМНЯТ СЛЪНЦЕТО, ЗА ДА ОГРАНИЧАТ ИЗМЕНЕНИЕТО НА КЛИМАТА
06.04.2018


Учени от няколко развиващи се държави обявиха плановете си за ускоряване на изследванията, проучващи ефектите от геоинженерен контрол на слънчевата радиация и поискаха от световните лидери да се присъединят. 
 

Спорният метод, наречен още "соларно геоинженерство",  работи като химически "слънцезащитен крем" чрез разпръскане на малки отразяващи частици в горната атмосфера, които да филтрират слънчевата енергия и да отразяват падащата слънчева светлина. Смята се, че това ще охлади земята, ограничавайки ефекта от изменението на климата. 

Но учените смятат, че могат да възникнат неочаквани последици.

"Ясно е, че соларното геоинженерство може да бъде опасно, но трябва да знаем дали за страни като Бангладеш ще бъде повече или по-малко рисковано, отколкото глобалното затопляне да премине границата от 1,5°C повишение, договорена от UNFCCC (Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата)", заяви водещият автор Атик Рахман (Atiq Rahman).

Учени и лидери на неправителствени организации от 12 държави са подписали коментара, публикуван в Nature. Изправени пред по-високите температури, промени в валежните модели и по-нестабилно и екстремно време развиващите се страни са най-уязвими към глобалното затопляне и трябва да играят централна роля в международните усилия да се разбере как работи сларното геоинженерство, пишат авторите.

Соларното геоинженерство имитира атмосферата след вулканично изригване чрез проектиране на аерозолни частици в стратосферата, които да отразят падащата слънчева светлина, за да се получи охлаждащ ефект. 

В началото на миналата година изследователската програма за слънчев геоинженерство на Харвард и други американски учени обявиха плановете си да завършат мащабните тестови разпръсквания в атмосферата до 2022 г. Първите ще използват вода, вторите - частици калциев карбонат.

Един изтекъл проект за доклад от експертната група на ООН за климата, отбелязва, че организацията е скептична за слънчевото геоинженерство и че проектът може да бъде "икономически, социално, а също така и институционално неосъществим", съобщава Ройтерс. Други твърдят, че това е временно решение което ще предизвика хаос в световната екосистема, вместо човечеството да се заеме с реалния проблем за намаляване на въглеродните емисии. 

"Намаляването на емисиите, постигнато в Париж, не е достатъчно - те ще достигнат глобално до 3°C. Ето защо адаптирането е от съществено значение", казват авторите.

Още е неясно дали в крайна сметка проектът ще се осъществи. В коментара авторите заявяват, че не се застъпват за използването му, но смятат, че е необходимо да се направят допълнителни изследвания, за да се установи неговата "безопасност и ефективност".  

"Соларното геоинженерство е необичайно и смущаващо. То се основава на технологии, които напомнят научна фантастика - самоолети, разпръскващи в стратосферата блокиращи слънчевата светлина частици и флотилии от кораби, пръскащи морска вода в ниско разположените облаци, за да ги направят по-бели и по-ярки, за да отразяват слънчевата светлина", "Въпреки това, ако такива подходи могат да се реализират технически и политически, те биха могли да забавят, да спрат или дори да обърнат ръста на глобалните температури в рамките на една или две години".

Коментарът бе публикуван след изследователския проект за 400 000 долара, който бе обявен по-рано тази седмица от Инициативата за контрол на слънчевата радиация (Solar Radiation Management Governance Initiative - SRMGI). Финансирането се осигурява от Open Philanthropy Project.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1014332