НОВИНИ


ТАЗИ НЕОБИКНОВЕНА ОПТИЧНА ИЛЮЗИЯ ИЗЧЕЗВА ПРЕД ОЧИТЕ НИ
11.04.2018


Тази необикновена оптична илюзия е хит в интернет тази седмица, но няма нищо общо с онази рокля. Този път наблюдавайки я, губим способността си да възприемаме цветовете, съобщава ScienceAlert.
 

Илюзията, която бе публикувана в Reddit вчера, 10 април, вече бе разгледана повече от 48 000 пъти.

Вгледайте се в черната точка в центъра на това изображение за 10-20 секунди и ще забележите, че цветовете започват да изчезват постоянно, пиксел по пиксел.

(Reddit / NightBreeze13)

Какво всъщност се случва тук ?

Това явление има име и обяснение. Нарича се "Ефект на Трокслер" (известен още като "Изчезване на Трокслер") - кръстен на Игназ Пол Витал Трокслер (Ignaz Paul Vital Troxler), швейцарски лекар и философ от 19 век.

През 1804 г. Трокслер открива, че когато фокусира очите си върху една точка, други елементи в зрителното му поле започват да изчезват или избледняват.

Тук важна роля играят сакадите - малки неволеви движения, които човешкото око прави, дори когато се фокусира. Тези бързи движения на очите позволяват на ретината, с всичките й чувствителни към светлина клетки, да сканира нашето зрително поле с най-висока разделителна способност.

Но тук е уловката - ако фокусирате ретината си върху една малка точка във вашето зрително поле (като черната точка), светлочувствителните клетки на ретината ще свикнат с непроменливата сцена и те постепенно ще станат нечувствителни към зрителни стимули.

Зрителните стимули започват да избледняват и да приемат цвета на фона. В невронауката тази концепция е известна като "запълване" (filling-in).

Именно това "запълване" е точно причината, поради която не забелязваме носа си, въпреки че седи в самия център на полезрението ни постоянно.

Ето още няколко илюзии, вдъхновени от Трокслър:


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1011632