НОВИНИ


ДОКОСВАНЕ ДО НАУКАТА В ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА УЧЕНИТЕ
28.09.2018


Отмина поредната Европейска нощ на учените с множество срещи, презентации и въобще вълнуващи събития с хората, избрали за своя мисия да опознаят в дълбочина Вселената и света около нас. Тази година тя бе по-мащабна и разнообразна отвсякога.
 

Естествено Софийският университет бе едно от местата, където имаше много хора, които с охота споделяха атрактивната част от своята наука, а също и множество любопитни посетители. 

Събитието е част от програмата на Алма матер за отбелзване на 130-годишнината на университета.

Имаше много неща, които да се видят - от детското пътешествие „По динозавърските стъпки” през дискусионните клубове, кабинетите по любопитство до „Космическото сафари“ във Факултета по математика и информатика на Алма матер.

Желаещите можеха да опитат печива по древни рецепти и да дегустират медовина. "Да видим невидимото” ни призоваха преподаватели и възпитаници на Физическия факултет, специалност ’’Оптометрия” с демонстрации на оптични илюзии и феномени. 

Деца и възрастни се тълпяха около „Корпуса за бързо гърмене“, за да видят чудесата на химията.

За най-малките имаше викторини, работилници, те можеха да научат как да разберат, че е минал мамут, как да си направят сеизмометър и детска метеостанция.

Кулминацията на вечерта в Софийския университет бе "Вечерта на талантите". Чухме стихове и музикални изпълнения на учени, които показаха, че науката и изкуството могат да бъдат "под един калпак".

Представен бе сборникът с поезия от учени „Стъпки 9“ и последната стихосбирка на физичката доц. д-р Елена Кашчиева.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1015817