НОВИНИ


"КОПАНЕТО" НА КРИПТОВАЛУТА ИЗИСКВА ПОВЕЧЕ ЕНЕРГИЯ, ОТКОЛКОТО КОПАНЕТО В МИНИТЕ
06.11.2018


За всяка спечелена единица криптовалута се консумира повече енергия, отколкото традиционното добиване на благородни метали или редкоземни елементи.
 

Майнингът (копаенето) на криптовалута изглежда относително просто, но изисква огромни натоварвания в компютърните мрежи, води до огромни разходи за енергия и засяга природата в глобален мащаб. Всъщност, новите оценки, които американски учени цитират в статия, публикувана в списание Nature Sustainability, показват, че за единица доход от майнинг на биткойни и други криптовалути се изразходва повече енергия от традиционния майнинг - добива на полезни изкопаеми от недрата на Земята.

За разлика отобикновените пари, всеки може да "печата" криптовалюта, например биткойни. За това е достатъчно да се отделят определени компютърни мощности, които след като извършат съответните криптографски изчисления, ще донесат определен доход. За да се предпази системата от прекомерни емисии и инфлация, тези изчисления се изграждат така, че с течение на времето тяхната сложност бързо се увеличава, което изисква все по-голяма производителност на изчислвнията.

На пръв поглед тази дейност може дори да изглежда относително безопасна за околната среда. За разлика от някои кариери и мини, където се извършва пряко добиване на ценни ресурси, майнингът изглежда като напълно безобиден. Но зад тишината на съвърите унищожаването на околната среда става още по-бързо.

Макс Краузе (Max Krause) и Табет Толаймат (Thabet Tolaymat) изчислиха количеството енергия, която консумират мрежите за майнинг най-големите криптовалути - Bitcoin, Ethereum, Litecoin и Monero.

Извличането на криптовалута изисква повече енергия, отколкото добива на цветни метали и редкоземни елементи / Krause & Tolaymat, 2018

За всеки получен долар, тези изчисления изискват 17 MJ енергия - както отбелязват Tolaimat и Krause, това е два до три пъти повече, отколкото при конвенционалните златни, платинени или редкоземни метали. Енергийните разходи за други криптокомпютри се оценяват от учените на 7 MJ на генериран долар (за Ethereum и Litecoin) и 14 MJ (за Monero). Единственият ресурс, който изисква повече енергия от това ниво, е алуминий, чиято електролиза от руда консумира наистина огромни количества.

Така само в мрежата Bitcoin се изпълняват около 50 квинтилиона (5*1019) операции за секунда. За всеки получен долар, тези изчисления изискват 17 мегаджаула (MJ) енергия - както отбелязват Краузе и Толаймат, това е два до три пъти повече, отколкото при обикновения добив на злато, платина или редкоземни метали. Енергийните разходи за други криптовалути се оценяват от учените на 7 MJ на генериран долар (за Ethereum и Litecoin) и 14 MJ (за Monero). Единственият ресурс, който изисква повече енергия от това ниво, е алуминият, чиято електролиза от руда консумира наистина огромни количества енергия.

През 2018 г. мрежата Bitcoin консумира повече електроенергия от развита страна като Дания - около 30,1 милиарда киловатчаса. В продължение на две години, от юни 2016 г. до юни 2018 г., криптовалутите доведоха до освобождаването в атмосферата на допълнителни 16,5 милиона тона въглероден диоксид.

"Вярвам, че след пет години ще можете да си купите нещо на Amazon или да си поръчате питие в кафене, плащайки с криптовалута", коментира Макс Краузе. "Но искам хората да разберат истинската стойност на тази нова технология".


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1127057