НОВИНИ


ИСПАНИЯ ПЛАНИРА ДА ЗАБРАНИ АЛТЕРНАТИВНАТА МЕДИЦИНА В ЗДРАВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ
19.11.2018


За да се избегнат "вредните ефекти, причинени от акупунктурата и хомеопатията" правителството на Испания обяви плановете си да забрани алтернативната медицина в здравните центрове, съобщава The Guardian.
 

Предложението, представено от министрите на науката и здравеопазването, цели да избегне "потенциалните вредни ефекти" на практиките, когато се използват като алтернатива или като допълнение към лечението, което се основава на "доказателствa и научна точност", заяви правителството.

Не се изяснява какво се смята за алтернативна медицина, но се дават за примери акупунктурата и хомеопатията.

"Много хора все още вярват, че някои лечения работят, въпреки че няма научни доказателства", се казва в изявлението.

Правителството иска да премахне алтернативната медицина от здравните центрове, където всички лечения трябва да се предписват от признати специалисти. То също така иска да избегне преподаването на алтернативна медицина в испанските университети и да прекрати присъждането на дипломи, свързани с тези практики.

Проблемът излезе на преден план наскоро в Испания след няколко знакови смъртни случая. 21-годишния Марио Родригес почина след спирането на болничното лечение за левкемия заради натуропат, който твърди, че може да лекува рак с витамини.

"Татко, направих грешка", го цитира баща му Хулиан Родригес на смъртното му легло.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1127043