НОВИНИ


WINDOWS ПРАЗНУВА СВОЯ РОЖДЕН ДЕН
21.11.2018

Бил Гейтс с новата система.

Преди повече от трийсет години Microsoft пусна първата версия на Windows като наследник на MS-DOS. Това се случи на 20 ноември, 1985 година.
 

Излизането на операционната система бележи края на една епоха и началото на друга. Въпреки че за тези 30 години интерфейсът на Windows се промени значително, много елементи са се запазили от първата версия - диалоговите прозорци, лентите за превъртане, иконките, някои приложения като например Notepad и Paint.

След Windows 1.0 станахме неразделни с мишката. Командите трябваше да бъдат пишат в MS-DOS и да се справиш с това се изисква някаква подготовка. След като операционната система на Microsoft започна да поддържа мишка, процесът на взаимодействие между човека и компютъра се промени драстично. 

Първата операционна система Windows през 1985 година изискваше 256 KB памет, графична карта и две дискети. Ако потребителят иска да управлява няколко програми едновременно, било е необходимо да добави и твърд диск с 512 KB памет. Тези основни характеристики са само началото, после започна бързото развитие на персоналните компютри с едновременното развитие на софтуерните платформи.

Но ето как се ъпгрейдва Windows от първия до десетката:

Windows доминира на пазара за персонални компютри в продължение на 30 години и ситуацията не се променя много, въпреки популярността на Linux и разпространението на Mac-овете.

Едно представяне на Windows 1.0:

Windows 1.0 Windows 2.0 Windows 3.0. Във версия 3.1 се появи "Миночистачът" Windows NT 3.5 Windows 95 Windows 98 Windows ME. Една от неуспешните версии, много нестабилна. Windows 2000 Windows XP Една не много удачна версия ОС, която добре работеше само на нови машини. Windows 7 Windows 8 Windows 10. Завръщане отново се появява старт менюто, а също са добавени нови функции и възможности.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1127117