НОВИНИ


ЧУЙТЕ ШУМА НА МАРСИАНСКИЯ ВЯТЪР
20.12.2018

Снимка: NASA

Сондата на НАСА InSight, която кацна на Марс, изпрати първия аудиозапис на звука на вятъра на повърхността на Червената планета, съобщи в Twitter ръководителят на агенцията Джим Брайденстайн (Jim Bridenstine) в събота.
 

"Извънредно: Хората не са чували никога звука на вятъра на Марс досега! Чуйте звуците на Марс, записани от InSight, докато марсианските ветрове обикаляха нашия модул за кацане. По-добре е да слушате със слушалки или със субуфер", пише той.

BREAKING: Humans have never before heard the sound of wind on Mars until now! Listen to #SoundsOfMars as recorded by @NASAInSight as Martian winds swept over our lander. Best with headphones or a subwoofer. https://t.co/VreQxcAnAM pic.twitter.com/yd98NgZgR3

— Jim Bridenstine (@JimBridenstine) December 7, 2018

Към съобщението е приложено 20-секунден запис на неравномерен приглушен звук. Сайтът на НАСА обяснява, че записът е направен с помощта на силно чувствителен сеизметър, предназначен за проучване на земетресенията в Марс. Но на 1 декември той записва звука на вибрациите на слънчевите панели от вятъра, а по-късно апаратът го изпраща на Земята. В бъдеще сеизмометърът ще бъде инсталиран на повърхността на планетата.

Звуците също са записани и от сензора за налягане на въздуха и този запис също е публикуван на сайта.

Ветровете са със скорост 16-24 км/ч.

Сондата InSight е предназначена за изследване на геоложката структура на Марс. Стартира през май. Апаратът успешно се спусна на планетата в района Elysium Planitia на 26 ноември. Вече изпрати и снимки от Марс.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
956205