НОВИНИ


8-ГОДИШНАТА РАДОСТИНА СПЕЧЕЛИ ПЪРВО МЯСТО В ФОТОКОНКУРС НА NATIONAL GEOGRAPHIC ЗА ДЕЦА
30.01.2016

И най-дългият тунел има край и светлина

Първо място на Международния фотографски конкурс на National Geographic за деца за 2015 г. в категория "Дръзки изследователи" спечели осемгодишната Радостина Георгиева Тодорова от България. Снимката й със заглавие: "И най-дългият тунел има край и светлина" е направена на ждрелото на река Ерма.
 
Победителите са избрани сред 17 500 участници, деца от 6 до 14 години, от цял свят. Преди това всяка страна излъчи свои победители в 4-те категории на конкурса: "Изключителни животни" (Amazing Animals); "Дръзки изследователи" (Dare To Explore); "Невероятно, но факт"(Weird But True); и "Ваканция сред природата" (Wild Vacation).
 

Радостина Тодорова със своята снимка.

На националния етап на конкурса в България бяха представени 1056 фотографии. От 5 февруари до 5 март в Сердика Център София ще има изложба с фотографии от националния етап в България.

Големият победител в международния етап печели екскурзия до седалището на Националното географско дружество във Вашингтон за 5 дни, както и талон на стойност 50 долара за покупка от магазина на National Geographic, както и парична награда в размер на 500 долара. Тази награда е за 13-годишната Сене Менсинк (Senne Mensink) от Холандия. А ето я нея и снимката, с която спечели голямата награда и приза в категория "Удивителни животни":
 


Победителите в останалите категории на Международния фотографски конкурс на National Geographic за деца за 2015 година са Тадг Вердиер, 11 г., Ирландия в категорията "Невероятно, но факт" и Хенри Даунинг, 10 г., САЩ – "Ваканция сред природата".
 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
956768