НОВИНИ


ИСТОРИЧЕСКА МИСИЯ
07.01.2019


За първи път в човешката история космически апарат кацна на обратната страна на Луната и изпрати снимки от там.
 

 

 
На 3 януари китайският космически апарат "Чанъе-4" се прилуни успешно на обратната страна на Луната. Кратерът Карман, където сондата кацна се намира в близост до южния полюс и е интересен с това, че е един от най-старите и дълбоки кратер на Луната. Изследването му би могло да хвърли светлина върху произхода, структурата и еволюцията на нашия небесен спътник.

Поради специфичното въртене и движение на Луната, една част от нея винаги остава невидима при наблюдение от Земята. Изпращането на космически апарат на това място е голямо предизвикателство, като допълнителна трудност е и невъзможността на сондата да комуникира директно със Земята. За да решат този проблем, китайските инженери изстреляха преди няколко месеца специален спътник „Цюецяо“, чията функция е да препредава информацията между "Чанъе-4" и Земята.

"Чанъе-4" се състои от стационарна станция и луноход. Освен геоложки проучвания, ще се осъществят и биологични експерименти. На станцията има семена от няколко растения, като картофи, рапица, памук и др. Надеждата на китайските учени е от тези семена да поникнат първите „лунни“ растения.


 
източник: vanyo

 


 
1035255