НОВИНИ


ДРЕВНИ СКУЛПТОРИ ПРАВЯТ МАГНИТНИ СТАТУИ ОТ КАМЪНИ, ПОРАЗЕНИ ОТ МЪЛНИЯ
26.04.2019

Древните масивни статуетки от Гватемала, като тази закръглена фигурка, включват магнитни области, които вероятно са предназначени да покажат силата на починалите предци. Кредит: R. Fu

Скулптурни фигурки, намерени в Гватемала, имат магнитни полета и изследователите са убедени, че това не е случайно. Те предполагат, че хората са знаели за магнетизма преди повече от 2000 години, пише Science News
 

Хората, живяли преди около 2000 години близо до тихоокеанското крайбрежие на територията на съвременна Гватемала, са изработвали масивни човешки скулптури с намагнитени чела, бузи и пъпове.

Наричани в археологическата литература potbellies (на испански баригони), те били обект на почитане и ритуали от обществото и са отличителен елемент на скулптурната традиция в южната част на територията на маите, но са изработени от представители на културата Монте Алто - една от най-старите в Мезоамерика и предшестваща олмеките.

В Монте Алто са открити 45 големи структури, от които най-високата е 20-метрова пирамида от груби,. Не по-малко забележителни са каменните стели, повече от 10 във формата на маси, както и 3 каменни олтара. Каменните стели, според археолозите, са имали астрономическа цел и са служили за определяне на позицията на слънцето, см която са свързани датите на празниците.

Културата Монте Алто е известна със своите скулптури - това са глави и „пухкави” хора (тази форма на тялото най-вероятно е причинена от факта, че фигурите са издълбани от груби заоблени базалтови камъни). Много от тях са магнитни. Тъй като някои отличителни модели на магнетизъм се повтарят с известна честота, изглежда, че статуите са изпълнени от занаятчии, които са били наясно с тези свойства. Ако това е вярно, скулптурите на Монте Алто без съмнение заслужават да бъдат признати за най-старите известни магнитни артефакти в света.

Новото изследване, публикувано в списание Journal of Archaeological Science, дава първия подробен преглед как отделни части на скулптурите са с преднамерено позиционирани магнитни полета.

Геофизиците от Харвардския университет Роджър Фу (Roger Fu) и неговите колеги твърдят, че валуните, от които са изсечени закръглените стилизирани фигури са намагнитени от удари на мълнии.

Каменоделците вероятно са държали естествено намагнитени минерални парчета в близост до богати на желязо, базалтови камъни, за да открият места в скалата, където има отблъскващи магнитни сили, твърдят учените.

Предварително подбрани части за намагнитените скулптури - които могат да бъдат с височина над 2 метра и тегло 10 000 килограма и повече - се изсичат на тези места.

Knowledge of magnetism in ancient Mesoamerica: Precision measurements of the potbelly sculptures from Monte Alto, Guatemala. Roger R.Fu et al

Закръглените статуетки са почитани като символизиращи мъртвите предци на  високопоставени семейства, смята историкът Джулия Гернси (Julia Guernsey) от Тексаския университета в Остин.

Фигурите представляват мъртви, но все още почитани предци на високопоставени семейства, смята специалистът по история на изкуството Джулия Гернси (Julia Guernsey)  от Тексаския университет в Остин. Вероятно членовете на тези бързоразвиващи се общности са виждали в скулптурите, които отблъскват магнетизирани предмети, проява на присъствието и авторитета на починалите предци, предполага тя. Резултатите на Фу също така показват, че тогавашните жители на Мезоамерика приписват специални сили на определени части на тялото, като лицето и корема, добавя Гернси.

Колосалните каменни глави от древно гватемалско селище съдържат магнитни полета на дясното слепоочие и бузата, места, които очевидно имат специално значение за тези, които са направили скулптурите. Кредит: Roger Fu

В настоящото проучване са изследвани 11 скулптури, шест глави и пет тела от Гватемала. Най-малко 127 такива скулптури са открити в обекти на територията на Мезоамерика, древен културен регион, разположен от централната част на Мексико през голяма част от Централна Америка.

Ръчните сензори потвърдиха резултатите на проучване от 1997 г., че магнитните сигнали се появяват над дясното слепоочие и бузата на три колосални глави от Монте Алто. Сензорите също така откриха магнетизъм близо до пъповете на четири скулптури на тела. Преносим магнитен сензор с висока разделителна способност след това точно обозначи магнитните полета върху скулптурите на глави и две тела.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1013731