НОВИНИ


С АЛУМИНИЕВА БРОНЯ СРЕЩУ ЧУДОВИЩНОТО НАЛЯГАНЕ
09.05.2019

Hirondellea gigas (CC BY-SA 2.5)

Неотдавна биолози откриха вид ракообразни, живеещи в дълбините на Марианската падина.
 

 

 
Hirondellea Gigas са малки (около 3 см), приличащи на скариди ракообразни. Преди това се смяташе, че дълбочината на тяхното местообитание не може да надвишава 4500 м. Оказва се, че някои от тях се чувстват комфортно и на дълбочина 10994 м. Това се дължи на много здравият им екзоскелет покрит с алуминиев хидроксиден слой.

За изследователите е било загадка откъде ракообразните вземат алуминий на такава дълбочина, тъй като те се хранят, чрез усвояването на дървесни и растителни отпадъци, падащи от повърхността на океана. Учените са анализирали утайките в Марианската падина и са намерили в тях определени количества алуминий.

Най-вероятно, усвоявайки храната, ракообразните поглъщат и утайки. Средата на обитание на ракообразните е богата на киселини и хранителните продукти, приемани от ракообразните, реагират с богатите на метали утаечни вещества, като по този начин освобождават алуминиеви йони. Достигайки до повърхността на черупката и излагайки се на влиянието на алкалната среда, алуминиевите йони образуват защитен гел от алуминиев хидроксид. Благодарение на тази „алуминиева обвивка“, ракообразните могат да живеят без проблем в екстремни дълбочини.

Това е първият известен организъм, който извлича алуминий от утаечна глина. Учените се надяват този новооткрит биологичен процес да помогне за създаването на екологичен начин за производство на алуминий.


 
източник: znambg.com

 


 
1011564