НОВИНИ


УЧЕНИТЕ ОБЯСНЯВАТ ЗАЩО ХОРАТА ВИЖДАТ ПРИЗРАЦИ
15.05.2019


Според изследвания, 33% от американците, 28% от канадците и 40% от британците смятат, че някои домове са буквално пълни с призраци. Там обектите се движат сами, вратите се затръшват, чува се ужасен вой.
 

 

 

Призраци в лабораторията

През пролетта на 2014 г. се провежда експеримент в неврофизиологичната лаборатория на Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария. На 12 доброволци е обяснено, че ще тестват механична ръка с дистанционно управление. Те трябвало да управляват устройството, стоейки с гръб към маханичната ръка.

Задачата на участниците била да накарат ръката да ги докосне по гърба. Усещането на доброволците било, че все едно галят себе си.

След това, учените забавили управляващите импулси към механичната ръка с петстотин милисекунди.

Това довело до промяна в усещанията на доброволците и те поискали експеримента да бъде прекратен. Твърдели, че в лабораторията има призрак, който ги наблюдава и докосва. Струвало им се, че някаква сила ги дърпа назад към механичната ръка. Усещането за страх било толкова силно, че двама от тях напуснали лабораторията, дори и след като учените им обяснили какво наистина се случва.

А обяснението е просто: призраци, ангели и демони се появяват в резултат на изкривяването на сензорно-моторните сигнали. Тези сигнали са включени във формирането на самосъзнание, събиране и анализиране на информация за положението на човека в пространството и неговите движения. Когато се получи срив в системата, например по време на болест, в съзнанието на човека се появява втори образ на тялото му, който се възприема като нещо чуждо и нематериално. Това не е нищо повече от плод на въображението, отбелязват авторите на изследването.Загадъчни вибрации

Тайнствената среща с призрак в собствената му лаборатория е описана от британския учен Вик Тенди. В началото на 80-те години той провежда много експерименти по поръчка на голяма фармацевтична компания. Веднъж, по средата на работата, изследователят усеща присъствието на някого в стаята. С крайчеца на окото си вижда фигура до него, но когато се обръща, там няма никой.

Тенди се занимавал професионално с фехтовка и няколко дена по-късно, като почиствал шпагата в лабораторията си, забелязва, че острието вибрира леко, дори ако оръжието е поставено в държача. Изглеждало, че около учения витаят неканени гости.

Но Тенди не се отказал да търси рационално обяснение. Той си спомнил, че преди няколко седмици в лабораторията му бил монтиран вентилатор, който вибрирал с честота около 19 Hz. Тези вибрации съответстват на диапазона на инфразвука и човешкото ухо не може да ги чуе, но явно въздействат на мозъка. Когато вентилаторът бил премахнат от лабораторията, загадъчните гости също изчезнали.

Впоследствие Тенди разработил цялостна теория, според която срещите с духове се обясняват, като резултат от излагане на хора на инфразвукови вибрации, чийто източник може да бъде земетресения, мълнии, вулкани, превозни средства и др.

Ученият умира през 2005 г., а през 2008 г. изследователи от Кралския колеж в Лондон експериментално потвърждават неговите предположения. Те оборудват специална „страшна стая“ с няколко източника на инфразвук и помолват 79 доброволци да прекарат няколко часа там. След това участниците в експеримента признали, че са видели странни фигури или са почувствали нематериално присъствие.Мухъл, газ и лоша вентилация

Почти всички къщи, в които са се появявали неканените гости, са били лошо топло-изолирани или са били засегнати от мухъл. Понякога в тях биват открити течове на въглероден окис.

Така например, изследователи от Университета Кларксън (САЩ) са идентифицирали спори на плесен във всички сгради с паранормална активност. Известно е, че микотоксинити, които се произвеждат от микроскопични гъби, могат да причинят ирационален страх, неконтролирани мускулни контракции, дезориентация във времето и пространството - състояния, които често се описват от хора срещали призраци. Според изследователите именно мухълът кара жителите на обитаваните от духове къщи да вярват в реалността на тайнствените гости.

Подобни са и ефектите от отравяне с безцветния и без миризма въглероден окис: гадене, слабост, халюцинации, объркване - до смърт.

В една от най-известните обитавани от духове къщи, със странни скърцания, звуци от стъпки в празна стая, силуети на хора, плаващи във въздуха е имало проблеми с комина. Димът от камината не излизал през комина, а се разпространявал из цялата къща. Жителите страдали от отравяне с въглероден окис, а не от духове, както си мислели. Веднага след като коминът бил поправен, призраците изчезнали.


 
източник: znambg.com

 


 
1037187