НОВИНИ


КОИ СА „ДОБРИТЕ“ СПОРТОВЕ ЗА ХОРАТА С „ЛОШИ“ ГЕНИ
03.08.2019


Диетолози и лекари от Тайван са проучили как различните спортове влияят на здравословния статус на хората, склонни към затлъстяване и са открили кои от тях са най-ефективни.
 

 

 
Резултатите от техните изследвания са публикувани в списание PLoS Genetics.

"Лошите гени не са присъда и силата на тяхното въздействие може да бъде намалена, ако се занимавате с конкретни видове спорт. Нашите изследвания отново показаха, че има голяма полза от спортните и физически дейности", отбелязва Уан-Ю Лин от Националния университет в Тайпе, Тайван.

Учените отдавна се интересуват какво точно води до развитието на затлъстяване - индивидуалните психологически характеристики на всеки човек и липсата на самоконтрол или някои генетични фактори, които нарушават циркулацията на хранителните вещества в организма или работата на центровете за апетит и насищане в мозъка. Всяка от тези теории има своите привърженици, които посочват много доказателства в своя полза.

Проблемът е, че в допълнение към няколко доказани "гени на затлъстяването", като FTO, CADM2 или IRX3, има още около два милиона малки мутации, които също са свързани с наднорменото тегло. Всеки от тях влияе на човешкия метаболизъм доста слабо, но кумулативният им ефект върху организма може да бъде много сериозен.

Всичко това обърква хората склонни към затлъстяване и те се затрудняват да преценят кои подходи - диета, активен начин на живот или медицинска намеса – биха им помогнали най-ефективно.

Например преди три години американски учени експериментираха върху плъхове и стигнаха до извода, че хората, предразположени към затлъстяване, трябва да спортуват, а не да ядат по-малко храна. По-късно се появяват и други сериозни изследвания, които показват точно обратното.

Лин и нейните колеги смятат, че подобни противоречия са свързани с факта, че не всички спортове и популярни видове физическа активност са еднакво ефективни при „изгарянето на калории“.

Те стигат до това заключение, изучавайки промените в живота на над 18 000 жители на острова Тайван, участващи в проекта Biobank. В рамките на този проект, доброволците не само редовно преминавали пълен медицински преглед, но и разказали на лекарите какъв начин на живот водят, какво ядат и какви хобита имат.

Учените разделили участниците на две групи в зависимост от това колко „лоши“ гени имат. След това те анализирали как различните спортове влияят върху индекса на телесната им маса, обхвата на талията, процента на телесните мазнини и други показатели, свързани със затлъстяването.

Изследователите проучили как общо 18 различни спорта и дейности влияят върху здравето на двете групи. Оказало се, че само шест от тях имат ефект за носителите на „лоши“ гени.Само един спорт - бягането - оказва благоприятен ефект върху всички „лоши“ гени, а други пет потискат поне един от мутиралите гени.

Сред ефективните спортни дейности са спортното ходене, йога, туризъм и спортни танци. За разлика от тях, популярните физически дейности като колоездене, плуване, както и бадминтон, тенис на маса и танцувални видеоигри не помагат на хората, склонни към затлъстяване, да отслабнат и да притъпят силата на гените.

В същото време, подчертават учените, при хората без склонност към затлъстяване, всички видове спорт допринасят за намаляване на излишното тегло.


 
източник: znambg.com

 


 
1064324