НОВИНИ


ПРОТОТИПЪТ НА КОСМИЧЕСКИ КОРАБ STARSHIP УСПЕШНО ПРЕМИНА ВТОРИЯ СИ ТЕСТ
01.09.2019

Снимка: SpaceX

На 27 август на площадката Бока-Чика в Техас компанията SpaceX проведе втория успешен тест на прототипа Starhopper.
 

Този път апаратът успя да се изкачи на 150 метра, след което с помощта на един единствен двигател Raptor се измести на 100 метра встрани и да направи меко кацане.

При предишните тестове през юли Starhopper се изкачи едва на 20 метра и кацна на площадката.

„Някога Starship ще кацне на червеникавите пясъци на Марс“, коментира втория тест, основателят и ръководител на SpaceX, Илън Мъск.

Системата Starhopper е прототип на бъдещия голям пилотиран космически кораб Starship, който ще може да доставя хора до Луната и Марс. Иновативният апарат от неръждаема стомана с мощен метанов двигател е основният конкурент на системата SLS, която НАСА разработва от 2011 г. Бързият напредък на Starhopper подтикна инженерите на космическата агенция и буквално веднага след тестовете в Тексас те обявиха началото на стендовите тестове на ракетата SLS.

Междувременно SpaceX продължава да работи върху по-пълни прототипи. Успоредно с това през 2020 г. те планират да изстрелят своята свръхтежка ракета Falcon Super Heavy, която ще може да изстреля Starship в космоса. Първият полет на кораба Starship трябва да се извърши още през 2021 г . Експедициите до Луната ще започнат през 2023 година.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1094590