НОВИНИ


ЗАЩО ПТИЧИТЕ ЯЙЦА СА РАЗЛИЧНО ОЦВЕТЕНИ?
03.11.2019


Ново проучване разкри защо някои птици снасят светли яйца, а други - с тъмен цвят. Причината е температурата.
 

 

 
По-тъмната пигментация по-ефективно абсорбира топлината. Поради тази причина в по-студените райони яйцата на птиците са по-наситени на цвят, отколкото например в тропиците. Резултатите от изследването бяха публикувани в Nature Ecology and Evolution. Цветът на яйцата на птицата се получава от два пигмента. Единият е зеленикав, другият - червеникаво-кафяв. Различните концентрации на тези пигменти, в комбинация с основния бял калциев карбонат, водят до различно оцветяване на черупките - от тъмносиньо през зеленикаво бяло до наситено кафяво.

Какво конкретно определя оцветяването на яйцата е тема на редица научни изследвания. Някои теории твърдят, че това е за маскировка и защита от естествени хищници, а други - за предпазване на зародиша от вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение.

Въпреки че новото проучване приема, че горните фактори могат да играят роля, определящият фактор за оцветяването на черупките е температурата.

„Яйцата в по-студените райони са тъмнокафяви. Допълнителен фактор е по-голямата конкуренция в по-топлите райони и тези с умерен климат, така че яйцата там са по-разнообразни на цвят“, обяснява изследователят Дейвид Ханли от университета Лонг Айлънд.

По време на изследването той и неговите колеги са анализирали яркостта и цвета на яйца от 634 вида птици от цял ​​свят. Резултатът от тяхната работа е карта на разпределението, която показва, че по-тъмните яйца са по-често срещани в региони с по-малко слънчева светлина.

На места с по-висока интензивност на слънчевата светлина, черупките са оцветени по-разнообразно - от светлосиньо до кафяво - и като цяло са по-светли. Типът гнездо влияе на тази тенденция.

Според авторите на изследването по-тъмните яйца абсорбират повече топлина и с това дават повече шансове за оцеляване на зародиша в по-студените райони. Температурата под черупката трябва да се поддържа в тесен диапазон, но зародишът няма контрол за това. Опитите на учените с пилешките яйца с различни цветове са потвърдили, че тъмните яйца се затоплят по-бързо от по-светлите и остават по-горещи за по-дълго.Екологът Саймън Грифит от университета Macquarie в Австралия, който не участва в изследването, каза, че изследванията показват как птиците по света са успели да се адаптират към природните условия. Но много въпроси остават неясни, според Грифит. Например, изследването не обяснява защо някои яйца са петнисти или на ивици, докато други са с еднакъв цвят.
 
източник: vanyo

 


 
1127080