НОВИНИ


КИТОВЕ ИЛИ ДЪРВЕТА
22.11.2019

Гърбат кит.

Ако искаме да спрем или дори да обърнем глобалното затопляне, трябва да намерим начин да извадим въглеродния диоксид от атмосферата. Това може да стане, като увеличим броя на китовете.
 

 

 
Според нов доклад на Международния валутен фонд, озаглавен „Природни решения за изменение на климата“, един кит усвоява средно 33 тона въглероден диоксид през целия си живот.

"Всичко, което трябва да направим, е да оставим китовете да живеят", пишат авторите на доклада.

Въглеродният потенциал на китовете далеч надвишава този на дърветата. Според доклада едно дърво може да абсорбира само 48 килограма въглероден диоксид годишно. Това означава, че ако едно дърво живее сто години, то ще абсорбира едва 2,4 тона въглерод в сравнение с 33 тона абсорбирани от един кит.Китовете правят повече от просто улавяне на въглерод с телата си. Те също така отделят отпадъци, с които се храни фитопланктонът, който произвежда около 50% от целия кислород в земната атмосфера и улавя толкова въглероден диоксид, колкото 1,7 трилиона дървета или четири гори на Амазонка.

Увеличаването на производителността на фитопланктона само с 1% би имало същия ефект като внезапната поява на 2 милиарда дървета.

Поради тази причина авторите на доклада смятат, че запазването на китовете трябва да бъде на първо място в глобалната програма срещу климатичните промени.

"Когато става въпрос за спасяването на планетата", заключават те, "един кит струва колкото хиляди дървета."


 
източник: znambg.com

 


 
1060853