НОВИНИ


СИМПАТИЧНИ ЖИВОТНИ: ЧЕРВЕНАТА ПАНДА
26.01.2019


Това е едно сладко животинче, дало името на браузера Firefox.
 

 

 
Червената панда е растителнояден хищник. Известна е още като малка панда. Обитава Китай, Непал, Бутан, северните части на Бирма и североизточните части на Индия.



Малката панда достига размери на домашна котка, с тегло около 5 кг. Обикновено живее от 10 до 12 години. Те са много по-малки от гигантските панди.



Червените панди се хранят през нощта. През деня те спят в дупки изкопани от тях и се завиват с опашките си. Макар че спадат към хищниците, 95% от храната им е бамбук и листа.

Когото са в опасност, те се катерят по дървета и скали, където се крият в червени лишеи и мъхове. Катерят се много бързо, но на земята са тромави и бавни.



Малките панди си общуват с писукания и скимтене. Размножителният им период е през януари. Бременността при женските трае от 90 до 145 дни. Обикновено раждат 1 или 2 малки.



За съжаление, червените панди са застрашен вид. Основно намаляват заради бракониерство и човешка дейност. Затова трябва да се стараем да опазваме природата.



Интересни факти:

- На 17 септември е международният ден на Червената панда!

- Това малко създание може да изяде 4 кг бамбук!

- В Китай, Бутан, Индия и Мианмар са защитени със закон!

- По-голямата част от времето им преминава в хранене и сън, като могат да търсят храна до 13 часа в денонощието! Затова те обхождат големи територии (от 3 до 5 кв. км), като за месец те обхождат едва четвърт от територията си!

- Рядко общуват, като при среща клатят глави, махат с опашки и издават звука “уа”!


 
източник: znambg.com

 


 
767263