НОВИНИ


ЗАЩО ЗЕБРИТЕ ИМАТ РАЙЕТА
02.03.2019


Учени от различни университети в Съединените щати и Обединеното кралство проведоха експеримент, показващ как раираните ивици помагат на зебрите да избягват мухите.
 

 

 
Изследванията им са публикувани в списание PLOS One.

Биолозите отдавна се опитват да разберат защо зебрата имат черни и бели ивици, които са се развили в процеса на еволюцията. Очевидно е, че те трябва да носят някаква полза, в противен случай този фенотип няма да остане толкова стабилен. Последното проучване потвърждава една от хипотезите, изказана през 2012 г., че оцветяването предпазва зебрите от паразитни насекоми.

Изследователите извършват наблюдение на опитомени зебри и фермерски коне. Те проследяват какво количество конски мухи (Tabanidae) летят около тях и колко се задържат върху телата на животните. Биолозите забелязват, че насекомите стоят върху конете средно три пъти по-често, отколкото върху зебрите.

За да се изключи влиянието на други фактори, като миризма или особености на движенията, изследователите провеждат „маскиращ” експеримент. Телата на конете са покрити с три различни камуфлажа: черни, бели и черно-бели райета.

Маскираните за експеримента коне.

Около всички коне летят еднакъв брой мухи, но различията започват, когато насекомите се опитват да кацнат върху тях.

„Забелязахме, че конските мухи, приближаващи черно-белите райета, не могат да контролират траекторията на полета си. Често те просто се блъскаха в телата на животните и не можеха да задържат на тях,” – споделят изследователите.

В същото време насекомите не са имали такива проблеми, когато са се опитвали да кацнат по откритите муцуни на маскираните като зебри коне. Затова учените стигат до заключението, че оцветяването дезориентира мухите, като не им позволява да хапят животните. Някои конски мухи все пак успяват да се закрепят върху телата, но не се задържат там, когато конете размахат опашки.

Учените признават, че райетата могат да имат и други функции, например терморегулаторни или социални, но този експеримент ясно доказва една от хипотезите.

Преди това бива публикувано друго проучване, което косвено потвърждава тази теория. Представители на различни племена в Африка, Австралия и Югоизточна Азия са рисували бели ивици по телата си по време на културни церемонии и ритуали. По този начин са можели 10 пъти да намалят броя на кацащите по тях потенциално опасни насекоми.


 
източник: znambg.com

 


 
1033865