НОВИНИ


НАСЕКОМИ, КОИТО НЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ СЪН
26.02.2019

Плодовата мушица, позната още като винена мушица (Drosophila melanogaster). Фото: Parent Géry.

Учени от Имперския колеж в Лондон са провели експерименти с плодови мушици (Drosophila melanogaster), показващи, че тези насекоми не се нуждаят от сън за нормалното си съществуване.
 

 

 
Изследването е публикувано в списание Science Advances.

Предишни проучвания са демонстрирали, че сънят може да повлияе на познавателните способности на човека, а нарушаването му може да увреди неговата ДНК. В същото време в статия на биолози от Имперския колеж в Лондон се казва, че може би не всички същества на нашата планета се нуждаят от сън.

Професор Джорджио Гилестро и негови колеги избират 881 женски и 485 мъжки плодови мушици и ги наблюдават в продължение на четири дни. През това време учените измерват средните периоди на сън и бодърствуване на насекомите. За наблюдението е използвана специална технология, която да се записва микродвиженията на мушиците. Тези насекоми извършват микродвижения, дори когато изглежда, че стоят неподвижно. Микродвиженията показват, че те наистина не спят.

Рисунка на женска и мъжка плодова мушица.

Мъжките мушици са прекарали в сън средно 43% от деня, а женските – значително по-малко. Половината от женските са прекарали в сън 20% от деня, докато периодите на сън на другите са се различавали значително. Например, шест процента са били в спящо състояние само един час на ден. А на една мушица от групата са били достатъчни само четири минути сън на ден.

Получавайки такива странни резултати, изследователите решават да поведат експеримент, който да покаже дали плодовите мушици изобщо се нуждаят от сън. Те поставят насекомите във въртяща се тръба, която ги държи непрекъснато будни. Целият живот на популацията преминал в такива условия. Резултатите показали, че липсата на сън не оказала съществено влияние върху продължителността на живот на мушиците. Популацията просъществувала средно 41 дни, докато контролните групи (популациите от мушици живеещи в нормални условия) просъществували 46 дни. За сравнение, например при кучетата, лишаването от сън причинява преждевременна смърт.

В следващият експеримент учените държат плодовите мушици във въртящата тръба в продължение на десет дни, но след като ги пуснат в позната среда, те не се различават по никакъв начин от техните нормално спящи роднини.

Според Джорджио Гилестро тайната може да се крие в малкия мозък, който не се нуждае от сън или няколко минути сън на ден са му достатъчни за поддържането на нормален живот.

Бозайниците и по-специално хората, имат по-сложна нервна система, следователно за тях може би са валидни други закони.


 
източник: znambg.com

 


 
1107404