НОВИНИ


CREW DRAGON НА SPACEX ЗАВЪРШИ ПЪРВОТО СИ УСПЕШНО ЗАВРЪЩАНЕ НА ЗЕМЯТА
09.03.2019


Преди няколко часа Crew Dragon на SpaceX се спусна в Атлантическия океан, на около 300 километра от бреговете на Флорида. Това бе последният акт в успешния първи полет за Crew Dragon, съобщава Universe Today.
 
Полетът, наречен Demo-1, стартира на 2 март и прекара пет дни на Международната космическа станция (МКС).

Този полет е началото на нова фаза в американските космически полети. Откакто програмата за совалките приключи през 2011 г., НАСА работи с частни партньори за осигуряване на транспорт до и от МКС.
През следващите години тя разчиташе на руския кораб „Союз“ да превозва екипажа станцията.


"Успешното завръщане и възстановяването на капсулата Crew Dragon след първата му мисия до Международната космическа станция отбеляза друг важен момент в бъдещето на космическите полети", заяви администраторът на НАСА Джим Бриденстин (Jim Bridenstine).

"Искам още веднъж да поздравя екипите на НАСА и SpaceX за тази невероятна седмица. Нашата търговска програма за екипажи е една стъпка по-близо до стартирането на американски астронавти от американски ракети от американска земя."


Програмата за търговски цели на НАСА (Commercial Crew Program - CCP) работи с партньори от космическата индустрия, за да осигури безопасен, икономичен достъп до МКС и в бъдеще други дестинации в Слънчевата система. Това е нов начин за работа за НАСА.

В миналото агенцията е проектирала, тествала, изграждала и експлоатирала целия космически кораб заедно със своите контрагенти.


Със CCP те продължават да работят с партньорите от индустрията, но с по-широк подход. Търговските компании сами проектират космическия кораб в съответствие с изискванията на НАСА.
Но компаниите се насърчават да използват най-добрите си производствени и бизнес практики, за да постигнат целите си.

В момента съществуват двама партньори: Boeing и SpaceX.
Демо-1 бе мисия без екипаж, тестов полет. Crew Dragon се скачи автоматично с МКС, носейки само консумативи и оборудване (и манекен в естествени размери, снабден със сензори за събиране на данни).


Астронавтите на борда на МКС имаха възможност да се запознаят с всички процедури свързани с Crew Dragon. След пет дни от пристигането си на станцията Crew Dragon излетя и се върна на Земята.
Следващият ще е първият полет с екипаж за .Crew Dragon. Предвиден е за лятото на 2019 г. и ще пренасе американските астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли. Наречен Demo-2, този полет ще бъде 14-дневна мисия на МКС.
Ако всичко върви добре, Crew Dragon ще започне работа с пълния си потенциал, пренасяйки до седем астронавти едновременно до и от МКС.

Така че какво остава да кажем? Изглежда, че успехът е норма за SpaceX. Мисията бе успешна, капсулата Crew Dragon се върна с кораб на SpaceX за възстановяване, а освен това ако пренебрегнем няколко следи от изгаряне от повторното навлизане в атмосферата, изглежда добре, почти като нова.


Всички са щастливи, освен руснаците, които губят клиент.
 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1033883