НОВИНИ


ХУМАНОИД, КОЙТО МОЖЕ ДА ВДЯВА КОНЕЦ В ИГЛА
12.03.2019

(CC BY-SA 3.0)

В края на февруари много от световните технологични лидери си дадоха среща в Барселона на Mobile World Congress 2019 (MWC). Китайската компания INNFOS представи XR-1 - изненадващо сръчен робот с много впечатляващи въможности.
 

 

 
Той умее да танцува, да вдява конец в игла, да налива внимателно напитка в чаша и да държи сурово яйце, без да го счупи. Роботът има много гъвкави ръце и плавни движения, което му позволява да копира много човешки жестове, да полива цветя, да взема в ръка различни неща и дори да танцува. Той се движи с помощта на три силни колела, монтирани вместо крака.Според публикувано съобщение за пресата, XR-1 може да изпълни всичко по-горе благодарение на своите уникални задействащи механизми. Ако човечеството възнамерява да изгради бъдеще, в което хуманоидните роботи станат неразделна част от ежедневието, разработчиците ще се нуждаят от устройства, които осигуряват точно движение, могат да издържат на удари и спазват правилата за безопасност. INNFOS твърди, че тяхната самостоятелно разработена система за съвместими със смарт устройства (SCA) отговаря на всички тези стандарти.

За да могат тези интелигентни роботи да бъдат широко използвани в предприятия, здравни заведения, домове и т.н., е необходимо да се осигури безопасно и интелигентно взаимодействие между човек и машина. Така например, сервизните роботи трябва да включват съответстващи елементи от управлението, да бъдат устойчиви на удари, като в същото време поддържат функционалност и висока точност.

Все още не е известно дали SCA ще бъде „нова тенденция на роботизирани технологии в бъдещето“, както INNFOS твърди в прессъобщение, но XR-1 вече е в състояние да изпълнява някои от най-плавните и най-реалистични движения, които някога са изпълнявани от робот.


 
източник: znambg.com

 


 
1016817