НОВИНИ


НАЙ-НОВИЯТ РОБОТ НА BOSTON DYNAMICS Е МЕХАНИЧЕН ЩРАУС, КОЙТО ЗАРЕЖДА ПАЛЕТИ
03.04.2019


Boston Dynamics, компанията, която представи на света хуманоидни роботи и такива, подобни на демонични кучета, показа последното си творение.
 

 

 

Машината се нарича Handle и впечатляващи кадри показват автоматизирана машина, балансираща на две колела, която носи кашони и ги нарежда на палета. Той снове в голям склад с впечатляваща ловкост и повдига и премества своите товари.


Компанията пусна нов видеоклип в YouTube, показващ най-новия си робот. Това е усъвършенствана версия на робота "Handle", който компанията  показа през 2017 г. Тогава роботът бе способен да скочи на 1.2 м във въздуха и на още няколко номера. Сега целта му е да зареди палети.

Роботът е по-голям и носи по-малък товар - максимално натоварване от 13,5 кг - в сравнение с неговия предшественик, който може да носи кашони с тегло до 45 кг.


През 2017 г. Handle бе първият показан "wheel-legged" робот, т.е. стоящ на два крака, но с колела. Boston Dynamics обяснява това конструктивно решение в сайта си така: "Колелата са бързи и ефективни на плоски повърхности, докато краката могат да се движат почти навсякъде: чрез комбиниране на колела и крака, Handle притежава най-доброто от двата свята". Краката на колелата позволяват на оригиналния дизайн на Handle да има приблизително хуманоиден вид (макар и с обратно сгъващи се колене) и максимална скорост от 15 км/ч., докато се търкаля на колесните крака.


Новият Handle вече не е хуманоиден. Въпреки че все още има крака с колела, които се сгъват назад, сега по-скоро прилича на птица. Двете ръце са заменени с една ръка, монтирана в горната част на робота, което го кара да изглежда като дълъг врат. Оригиналният дизайн на Handle е променен и сега голяма част от масата на робота е в голяма, размахваща се задна част, подобна на опашка, която действа като противотежест, когато роботът повдига товарите и се движи.Системата за визуализация на борда на Handle проследява маркираните палети за навигация и намира отделните кутии, предназначени за подреждане.


В този видеоклип никой не рита птицата-робот, нито пък тя прави някакви трикове. Това прилига на нормален работен ден на робота-птица в склад. Както е обичайно за Boston Dynamics, техните роботи изглеждат по-способни и по-съвършени от всички останали, но Handle със сигурност е най-полезният и приложим робот, който компанията някога е произвеждала, обобщава АrsТechnica.
 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1013588