НОВИНИ


НАЙ-МАЛКАТА ПТИЦА НА ПЛАНЕТАТА
06.04.2019

(CC BY 2.0)

Най-малките птички принадлежат на семейство Колиброви. Те са може би най-възхитителните живи същества.
 

 

 
Най-дребни са представителите на вида "колибри-пчела". Те достигат 7 см дължина и тежат около 2 грама. Изследователите са дали много красиви имена и на другите членове на това семейство: „колибри-ангел“, „снежно-шапчести колибри“, „колибри-кокетка“, „изумруден врат“, „огнени топази“, „летящи аметисти“. Най-големите представители са от вида "гигантско колибри". Достигат на дължина 21 сантиметра и тегло около 20 грама.

Гигантско колибри (CC BY-SA 2.5)

Съществуват повече от 300 вида колибри. На пръв поглед тези птици са много деликатни и крехки, но те са едни от най-издръжливите в целия животински свят. Могат да живеят в различни климатични условия: Аризона, бреговете на Нова Скотия, Аржентина, дори Аляска. Интересен факт: колибрите се срещат само в Новия свят.

(CC BY 2.0)

Колибрите имат невероятно развито сърце, обемът му е три пъти по-голям от стомаха и заема половината от и без това малкото тяло. Това се дължи на факта, че тези птици имат твърде мобилен начин на живот и също така имат много бърз метаболизъм. За отбелязване е също, че колибрито има няколко пъти повече червени кръвни клетки, отколкото другите птици.

Сърцето на колибрите бие с изключително висока скорост - 500 удара в минута (и то в състояние на покой, а при някои видове може да достигне 1000). В протежение на целия живот (около 9 години) това сърце-троха бие 4,5 милиарда пъти, което е почти два пъти повече от ударите на човешкото сърце за 70 години.

(CC BY 2.0)

Колибрите се нуждаят от много храна. Дневната норма на храна надвишава два пъти теглото на колибрите. Ясно е, че само така те да могат да поддържат такъв бърз метаболизъм и стабилна телесна температура. Диетата на колибрите е цветен нектар и малки насекоми.

Скоростта на колибрите достига 80 километра в час. Крилата им се движат толкова бързо (могат да правят 200 маха в секунда), че са почти невидими.

(CC Public Domain)

С помощта на фотоапарат, който може да улавя кратки моменти, е заснет интересен момент, когато колибри достигат пика на скоростта си. Получени са зашеметяващи данни: скоростта на птицата е 400 нейни тела в секунда. Това е много по-високо от скоростта на космическа совалка (спрамо дължината й) при преминаването й през земната атмосфера. В момента на излизане от пика на скоростта, колибрито показва такова бързо спиране, което е неподвластно на други летящи живи организми.

(CC BY 2.0)

Женската колибри обикновено снася две яйца и много рядко едно. Тези малки птички не създават семейни двойки. Отговорностите за изграждането на гнездото и отглеждането на малките пиленца са изцяло върху "раменете" на женската.
 
източник: znambg.com

 


 
1013752