НОВИНИ


РАЗРАБОТЕН Е МАТЕРИАЛ, ЧРЕЗ КОЙТО В БЪДЕЩЕ ДА СВЪРЗВАТ МОЗЪКА С КОМПЮТЪР
15.04.2019

(CC BY-SA 3.0)

Група изследователи от Университета Пeрдю са разработили нов материал, който може директно да преобразува електрохимичните сигнали на мозъка в електрически и в последствие да бъдат обработени от компютър.
 

 

 
Учените твърдят, че са разработили нов "квантов" материал, който един ден ще може да прехвърля информация директно от човешкия мозък към компютър. Проучването все още е на ранен етап, но се разглеждат такива идеи като включване на мозъка към облачни технологии или свързване на хора с компютър, за да се следи здравето им. Всички тези концепции доскоро бяха само научна-фантастика.

Новият квантов материал, описан в статията на Nature Communications, е "никелова решетка", за която учените твърдят, че може директно да преобразува електрохимичните сигнали от мозъка в електрическа активност, която да се интерпретира от компютър.

„Можем с увереност да кажем, че този материал дава потенциален път към разработването на компютърно устройство, което ще съхранява и предава спомени“, казва Шрирам Раманахан, инженер от Университета Пердю.

Засега новият материал може да регистрира само някои невротрансмитери, така че все още е невъзможно да бъде свързана цялата активност на мозъка с компютър. Въпреки това, ако технологията напредне, изследователите предполагат, че материалът може да се използва за откриване на неврологични заболявания или дори за съхраняване на спомени.

„Представете си, че поставяте електронно устройство в мозъка и когато естествените способности за запомняне отслабнат, човекът все още ще има достъп до спомените си чрез това устройство“, казва Раманахан.

Експертите твърдят, че материалът може да регистрира атомите на много молекули като глюкоза, допамин и др. Следващата стъпка е да се разработи начин, посредством който материалът да посредничи между мозъка и компютъра.


 
източник: znambg.com

 


 
1013761