НОВИНИ


УЧЕНИ ЧАСТИЧНО СЪЖИВИХА МОЗЪЦИ НА МЪРТВИ СВИНЕ
19.04.2019


Системата BrainEx поставя въпроси за момента на смъртта и безсмъртието на мозъка.
 

 

 
През март 2018 г. Ненад Сестан, професорът по неврология от Йейлския университет, сподели забележителна новина с колегите си на среща на Американския национален здравен институт: заедно със своя екип са успели 36 часа да поддържат „живи“ извън телата им мозъците на свине.

Въпреки че новината стигна до медиите, подробности не бяха оповестени.

Сега, повече от година по-късно, детайли от забележителното изследване най-накрая бяха публикувани в реномираното списание Nature.

Проучването повдига въпроси за границата между живота и смъртта и поставя под въпрос твърдението, че мозъкът умира няколко минути след спиране на сърцето.

Екипът на Сестан започват експеримента, като изваждат мозъците от отрязаните глави на 32 прасета, доставени от местна кланица. След това поставят мозъците в специално проектирани камери, в които циркулира специален разтвор, сходен по параметри с физиологичния. Системата, наречена BrainEx е оборудвана с механизми за обогатяване на разтвора с кислород и пречистване от токсини.

Учените успяват да възстановят някои от ключовите функции на свинските мозъци, включващи реакция на мозъка към медикаменти и частична комуникация между невроните. Въпреки това, мозъкът все още не може да се счита за жив, понеже не са открити координирани електрически импулси, указващи за това, което се нарича съзнание.

Експериментът показва, че смъртта на мозъчните клетки е дълъг и поетапен процес и способността за възстановяване на мозъчните функции на едри бозайници при определени условия е подценена.

"Смъртта на мозъчните клетки отнема повече време, отколкото си мислехме и повдига въпроса какво наистина означава да бъдете мъртви.", коментира Ненад Сестан.

"Някои от тези процеси могат да бъдат забавени, отложени или обърнати."

Интересна подробност е, че мозъците са били поставени в системата BrainEx четири часа след смъртта и дълго време след това са били наблюдавани. Това означава, че мозъкът е „живял“ извън тялото на животното много часове след смъртта.


 
източник: znambg.com

 


 
1127115